Başkan Mustafa Aysel'den yeni yıl mesajı.

"2020 yılı, Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de özellikle koronavirüsün yayılımıyla ölümlerin yaşanıp, insan sağlığının tehdit altına girdiği ekonomik sıkıntıların baş göstermesi ve işsizlik gibi sorunların tüm dünyayı sardığı, doğal afetler ve birbirinden farklı sorunlarla mücadele ettiğimiz zor bir yıl oldu.
GSYH 2019 yılının dördüncü çeyreğinde %6 oranında büyüme kaydetmiş, böylece 2019 yılının tamamındaki büyüme oranı % 0,9 olmuştur. Umutla başladığımız 2020 yılının ilk çeyreğinde Türkiye %4,5 oranında büyümüş ancak, ülkemizde de ilk olarak Mart ayında görülen salgınla birlikte uluslararası ticaret sekteye uğradı. COVİD-19 salgınının olumsuz etkisi nedeniyle, 2020 yılının ikinci çeyreğinde %9,9 oranında daralma kaydetmiştir. GSYH 2020 yılının üçüncü çeyreğinde % 6,7 oranında büyüme kaydetmiştir. Böylece ilk dokuz aylık GSYH büyümesi % 0,5 oranında gerçekleşirken cari yıl için GSYH büyümesi % 2 olmuştur.
Pandemi sebebiyle ekonomimizin temelini oluşturan üretim ve ihracattaki durgunluk artmış, maalesef iş dünyamızı olumsuz etkilemiştir.
COVID-19 sonrası Dünya hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak gibi görünmekte, salgının yarattığı ekonomik daralmanın ilerleyen yıllara sarkma olasılığı göz ardı edilmemelidir.
Aşının 7 milyar insana uygulanması ve eski günlere dönülmesi asgari bir yılı bulacaktır.
Pandemi nedeniyle tüketicilerin alışkanlıklarında değişiklikler gerçekleşmiş;
• İnternette daha fazla zaman geçirme ve yeni ürünler keşfetme,
• Karantina döneminde online alışverişin, mağazadan yapılan alışverişten daha rahat olması,
• Ürünlerin yerel bölgede bulunmaması ve internette daha geniş fiyat veya ürün seçeneğinin olması e- ticareti ön plana çıkarmıştır.
Pandemi şartlarında birçok şirket, dijital süreçleri benimsemenin hızlanmasına ve değişen tüketici ihtiyaçlarına kısa vadeli çözümlerle yanıt vermiştir.
E-ticaretin gittikçe benimsenmesiyle 2021 yılında işletmelerin kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli dijital dönüşüme odaklanması gerekiyor. Uluslararası ticaret, Pandemi sonrası Dünya’da ticari hızlanmayı sağlamada da kilit rol oynayacaktır.
Merkezinde ‘dijitalleşmenin’ olduğu ‘yeni bir Dünya düzenine’ doğru hızla ilerliyoruz. Bu dönüşüme de ayak uydurmak zorundayız.
Tüm bunlara rağmen ‘Bir yerde yaşam varsa orada umut her zaman vardır’ diyerek 2021 yılını büyük, güzel ve aydınlık umutlarla karşılıyoruz. Bu yıl yaşanan olumsuzlukların hepsinin yeni yılda son bulmasını yürekten temenni ediyorum.
Bu vesileyle salgın, deprem ve başka sebeplerle kaybettiğimiz sevdiklerimize Yüce Allah’tan rahmet, hastalarımıza şifa diliyorum.
Kendi yaşamlarını ortaya koyarak, gece gündüz demeden fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.
Türk iş dünyası adına daha çok ürettiğimiz, üretimi yatırama çevirerek ekonomiye katma değer sağladığımız ve ülkemizi daha da ileriye taşıyacağımız bir yıl olmasını temenni ederek, tüm vatandaşlarımızın ve üyelerimizin yeni yılını kutluyor, sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum.