MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ SINAVLARI BURHANİYE TİCARET ODASINDA

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bünyesinde Kurulan (MEYBEM )Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi  inşaat, metal, asansör ve makina sektörlerinde, toplam 19 dalda Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) sınav ve belgelendirme yetkisini almıştır.

Burhaniye Ticaret Odamız ve (MEYBEM )Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi arasında yapılan protokole istinaden belge zorunluluğu getirilen meslekler için, toplam 19 dalda Odamız-TOBB MEYBEM işbirliği ile belgelendirme yapılacaktır. Odamız başvuruları alarak sınav açılmasını sağlayacaktır.

Sınavlar, TOBB - MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda Teorik ve Mülakat sınavları odamızda, Performans sınavları ise saha ortamında (atölye, fabrika, şantiye vb.) düzenlenecektir.

TOBB - MEYBEM tarafından Odamız işbirliğiyle ilçemizde gerçekleştirilecek sınavlarda başarılı olanlar “Mesleki Yeterlilik Belgesi" almaya hak kazanacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 48 meslekte, sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanacaktır.

Aşağıda bilgilerinize  sunulan  meslek dallarında  personelleri için Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen üyelerimizin  formu doldurarak Odamıza iletmelerini rica ederiz.

FORMU İLETMENİZ HALİNDE  ODA ÇALIŞANLARIMIZ SİZİNLE İRTİBAT KURARAK İŞLEMİNİZİ TAMAMLAMANIZA YARDIMCI OLACAKTIR.

Belgesiz çalışanlar için cezai yaptırım nedir?

 Denetimler iş müfettişlerince yapılacaktır. Kanuna göre belgesiz çalışan her bir çalışan için işveren veya işveren vekillerine 500 TL idari para cezası kesilecektir.

TOBB - MEYBEM tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar şunlar;

İnşaat Grubu; Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Düz İnşaat İşçisi Seviye 2

Asansör Grubu; Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4

Metal Grubu; Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Çelik Kaynakçısı Seviye 3

Makine Grubu; CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4

Özellikle inşaatlarda iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı grup olan düz, vasıfsız işçi (İnşaat İşçisi Seviye 2) Mesleki Yeterlilik Belgesi Türkiye’de ilk olarak TOBB - MEYBEM tarafından Odamız kanalıyla verilecektir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (25 Mayıs 2016) Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır. Bakanlık Tebliğinde yayımlanan 40 meslekte başlayan belge zorunluluğu kapsamı ileriki aşamalarda genişletilerek devam edecektir. Nitekim 24/03/2016 tarihli 2. Tebliğinde 1 yıllık geçiş süreci 24 Mart 2017 tarihinde dolmuş 48 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir.

48 MESLEKTE ZORUNLULUK

1. Tebliğ : 25 Mayıs 2015

40 meslekte MYK belgesi zorunlu hale getirildi           * İnşaat, Otomotiv, Kaynak, Doğalgaz

1 yıllık geçiş süreci doldu (25 Mayıs 2016)

2. Tebliğ:  24 Mart 2016   

8 meslekte zorunluluk,

1 yıllık geçiş süreci verildi (24 Mart 2017) 

 

SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ

BAŞVURU FORMU