Page 62 - Ekonomik Rapor 2021
P. 62
Agro Turizm ve Eko TurizmBirlikteliği: Eko Agro Turizm
Agro turizm, bir diğer adıyla tarım turizmi zevk, eğitim veya belirli faaliyetlere aktif katılım için bir
çiftliği veya herhangi bir tarım, bahçecilik veya tarım işletmesini ziyaret etme eylemi” olarak tanımlanır.
Burhaniye’nin doğal, ekolojik ve organik nitelikteki ürünleri ve üretim yapısı ile tarım ve turizm birlikteliği
için büyük bir potansiyeldir. İlçe topraklarının %53’ü tarım arazisi, %28’i ormanlık, %17’si dağlık, %2’si ise
çayır ve meradır. Tüm arazinin %75’i zeytinliklerle kaplı olan Burhaniye’nin temel geçim kaynağı zeytin ve
sebze/meyve üretimidir. Burhaniye’nin en önemli geçim kaynağı olan zeytin, tarım ve turizmi bir arada
buluşturan agro turizm, bölgenin en önemli alternatif turizm türlerinden bir tanesidir. İlçenin köy
yaşantısının bir parçası olan zeytin ve meyve-sebze toplamak, bu ürünlerin hasadını yapmak ve işlenme
sürecini öğrenerek dinlenmek ve de bu hasadı şenliğe dönüştürmek ilçenin agro turizmdeki avantajlarıdır.
Bu avantajı ilerleyen yıllarda turizme dönüştürecek olan bazı işletmeler şunlardır: AdalıEfe Zeytinyağı
Fabrikasıve Adalı Defne Aromatik BitkilerBahçesi, Laleli Zeytinyağı Fabrikası, Börezli Köyü Tarımsal
Kalkınma Kooperatifi, Kızıklı Kadın Kalkınma Kooperatifi, Kırtık Organik Tarım Kooperatifi, Yaprak
Çiftliği, Nihat Baba Çiftliği, Sühan’ın Çiftliği, Börezli/Dutland, Kırtık/ EkoMadra ve Zeytin Kız Organik
İlçedeki işletmeler gibi çeşitli kamu, özel kurumlar ve kuruluşlar tarafından eko turizm ve agro turizmini
teşvik edici çalışmalar da yapılmaktadır. Kızıklı Aromatik Köy Projesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM), eko, agro ve gastronomi turizmikonusunda birçok
çalışmayürütmektedirler. Ayrıca Kırtık/Sinekli Yaylası’nda Kaymakamlık, Belediye,Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığıİlçe Müdürlüğü ve Kırtık Köyü OrganikTarım ve TurizmiGeliştirme Derneği’nin
işbirliğiile 49 üretici organik tarımyapmaya başlamıştır. Burhaniye, organik tarım üretimiile Edremit
Körfezi’nde bir ilke adım atıp, bu önemli adımı desteklemek üzere Balıkesir Üniversitesi, Burhaniye
Kaymakamlığı ve Burhaniye Belediyesi işbirliğinde bir proje yürütülmektedir. Bu proje kapsamında 2012
yılında Uluslararası Ecocert sertifikalı yerel ve organik tarım ürünlerini satmak için ilçe merkezinde her
hafta açılan Pazartesi pazarının (Halk dilinde Yörük Festivali) içinde 2012 yılında %100 ekolojik tarım
ürünleri pazarı kurulmuştur. Burhaniye Ticaret Odası, sertifikalı organik tarım uygulayan Kırtıkköyü
haricinde diğerköylerde de sertifikalı organik tarım uygulanabilirliği ve yol haritasıoluşturulması amacıyla
paydaşları ile hareket ederek organik tarım projesi çalışmalarına devam etmektedir. Projede alınan
kararlar kapsamında organik tarımsal üretimin yapıldığı çiftliklerde eko-turizm uygulamaları sayesinde
doğa ile baş başa kalma imkânının sağlanması da değerlendirilmektedir.
Burhaniye ve çevresinde agro turizmin gelişmesine önemli katkılar sunan bir diğer kurum ise BAÇEM’dir.
Kırsal alanda ekonomik hareketliliğin sağlanabilmesi için mevcut ve alternatif tarım ürünlerinin
tespiti,yaygınlaştırılması ve değerlendirilmesi aşamasında çiftçilerin bilgi ve bilinç düzeylerinin
artırılmasına yönelik tarımsal eğitim ve yayım çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla hizmet etmektedir.
BAÇEM birçok etkinlikve organizasyona ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en önemlileri 2018 ve 2019
yıllarında gerçekleştirilen “Tarladan Hasada Aromaterapi” ve “II. Tarladan Hasada Aromaterapi Eğitim
Festivali”dir. Bu festivaller ile bölgenin tarım ve turizm ilişkisi bir kez daha ortaya konulmuş olup, bu tür
organizasyonların arttırılmasıyla agro turizmingelişimine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
60 Burhaniye Ticaret Odası Ekonomik Rapor | 2021