Page 64 - Ekonomik Rapor 2021
P. 64
Görsel 23. Çallı Köyü Yamaç Evler, Fotoğraf: Sabriye Çelik Uğuz,
Gastronomi Turizmi
Burhaniye yöresel yemekleri, şifalı bitkileri ve tarımsal ürünleri ile zengin bir mutfak kültürüne
sahiptir.Başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere, çeşitliotlardan ve deniz ürünlerinden yapılan
yemekleri, zeytinyağlı mezeleri, nohut böreği, kabak çiçeği dolması, tavuk yahnisi, buğulama yemeği,
sura yemeği, keşkek ve kuru mantı Burhaniye’nin en önemli lezzetleri arasında yer almaktadır.
Burhaniye’nin yemek kültürü kendine özgü bir çeşitlilik göstermektedir. Düğünlerde; yağlı mantı,
fırında karnıyarık, etli patates, fırın kebabı, irmik helvası, şehriyeli tavuk suyu çorbası, zeytinyağlı
sarma, keşkek pilavı, taze/kuru fasulye, ekşi mayalı ev ekmeği ve cevizlibaklava yapılmaktadır (Bkz.
Görsel 40). Bayramlarda ise çoğunlukla, sura (kaburga dolması), zeytinyağlı sarma (Kurban Bayramı)
ve cevizli baklava (Ramazan Bayramı) tercih edilmektedir. Burhaniye’nin bu eşsiz yöresel lezzetleri
Burhaniye Belediyesi işbirliğiyle Dünyaca ünlü olan ve Türkiye’nin ilk yemek kültürü dergisi Metro
Gastro’nun sayfalarında yayınlanmıştır (Burhaniye Belediyesi, 2022). Burhaniyekültürüne ait 17
yemek tarifinin lezzet hikâyeleriyle birlikte tanıtılması, ilçenin gastronomi turizmi imajına da olumlu
katkılar sağlamıştır. Burhaniye mutfağının bir diğer vazgeçilmezi şifalı bitkileri ve ot yemekleridir.
Bölgenin sahip olduğu iklim ve toprak yapısıile ot kültürü oldukça gelişmiştir. Bu yüzden ilçede
hemen hemen her evin mutfağında kırlardan toplanmış ve zeytinyağı ile harmanlanmış lezzetli ot
yemeklerini görmek mümkündür. Şifalı ot ve bitkilerin en önemli kaynağı olan Madra Dağları
yöredeki birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bölgede 2015 yılından itibaren
faaliyet gösteren BAÇEM, her türlü tarım ürünü, ot, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine
olanak sağlamakla birlikte, gastronomi turizmiiçin de büyük potansiyel sunmaktadır. Dolayısıyla
gastronomi turizmine katkı sağlamak amacı ile bunlara ilaveten ilçede “Sıcak Ot Festivali” gibi
gastronomik ürünlerin ön plana çıkarıldığı etkinliklerin sayısının arttırılması önerilmektedir.
62 Burhaniye Ticaret Odası Ekonomik Rapor | 2021