Page 64 - Ekonomik Rapor 2021
P. 64

Görsel 23. Çallı Köyü Yamaç Evler, Fotoğraf: Sabriye Çelik Uğuz,


           Gastronomi Turizmi
       Burhaniye  yöresel  yemekleri,  şifalı  bitkileri  ve  tarımsal  ürünleri  ile  zengin  bir  mutfak  kültürüne

       sahiptir.Başta  zeytin  ve  zeytinyağı  olmak  üzere,  çeşitliotlardan  ve  deniz  ürünlerinden  yapılan
       yemekleri, zeytinyağlı mezeleri, nohut böreği, kabak çiçeği dolması, tavuk yahnisi, buğulama yemeği,
       sura  yemeği,  keşkek  ve  kuru  mantı  Burhaniye’nin  en  önemli  lezzetleri  arasında  yer  almaktadır.

       Burhaniye’nin  yemek  kültürü  kendine  özgü  bir  çeşitlilik  göstermektedir.  Düğünlerde;  yağlı  mantı,
       fırında karnıyarık, etli patates, fırın kebabı, irmik helvası, şehriyeli tavuk suyu çorbası, zeytinyağlı

       sarma, keşkek pilavı, taze/kuru fasulye, ekşi mayalı ev ekmeği ve cevizlibaklava yapılmaktadır (Bkz.
       Görsel 40). Bayramlarda ise çoğunlukla, sura (kaburga dolması), zeytinyağlı sarma (Kurban Bayramı)

       ve cevizli baklava (Ramazan Bayramı) tercih edilmektedir. Burhaniye’nin bu eşsiz yöresel lezzetleri
       Burhaniye  Belediyesi  işbirliğiyle  Dünyaca  ünlü  olan  ve  Türkiye’nin  ilk  yemek  kültürü  dergisi  Metro

       Gastro’nun  sayfalarında  yayınlanmıştır  (Burhaniye  Belediyesi,  2022).  Burhaniyekültürüne  ait  17
       yemek tarifinin lezzet hikâyeleriyle birlikte tanıtılması, ilçenin gastronomi turizmi imajına da olumlu
       katkılar sağlamıştır. Burhaniye mutfağının bir diğer vazgeçilmezi şifalı bitkileri ve ot yemekleridir.

       Bölgenin  sahip  olduğu  iklim  ve  toprak  yapısıile  ot  kültürü  oldukça  gelişmiştir.  Bu  yüzden  ilçede
       hemen hemen her evin mutfağında kırlardan toplanmış ve zeytinyağı ile harmanlanmış lezzetli ot

       yemeklerini  görmek  mümkündür.  Şifalı  ot  ve  bitkilerin  en  önemli  kaynağı  olan  Madra  Dağları
       yöredeki birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bölgede 2015 yılından itibaren
       faaliyet  gösteren  BAÇEM,  her  türlü  tarım  ürünü,  ot,  tıbbi  ve  aromatik  bitkilerin  yetiştirilmesine

       olanak  sağlamakla  birlikte,  gastronomi  turizmiiçin  de  büyük  potansiyel  sunmaktadır.  Dolayısıyla
       gastronomi  turizmine  katkı  sağlamak  amacı  ile  bunlara  ilaveten  ilçede  “Sıcak  Ot  Festivali”  gibi

       gastronomik ürünlerin ön plana çıkarıldığı etkinliklerin sayısının arttırılması önerilmektedir.






                                                         62         Burhaniye Ticaret Odası Ekonomik Rapor | 2021
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69