Page 65 - Ekonomik Rapor 2021
P. 65

Görsel 24. Geleneksel Zeytinyağlı Sarma, Keşkek ve Sura Yemeği Fotoğraflar: Burhaniye
                                                    Belediyesi Arşivi


         Bölgede  yüzyıllardır  var  olan  zeytin  hem  tarımsalhem  de  turistik  bir  ürün  olma

       özelliğigöstermektedir. Zeytin ve zeytinyağı, gıda olarak kullanımının yanı sıra sabun, kolonya, tıbbi
       bitki,  çay  ve  hediyelik  eşya  (el  sanatları)  alternatifleriyle  de  turistler  için  vazgeçilmez  bir  turizm
       ürünü  hâline  gelmiştir.  Burhaniye  doğal  ve  kültürel  güzellikleri,  coğrafi  konumu,  iklimi  ve  zeytin

       varlığı ile zeytin ve zeytinyağı turizmiaçısından önem arz etmektedir. Zeytin/zeytinyağı üretiminin
       arkasındaki  süreci  merak  ederek  bilgi  toplamak,  tadım  aktivitelerine,  gastronomik  etkinliklere  ve

       hasat  turlarına  katılmak  ya  da  zeytinyağı  üretim  atölyelerini  ziyaret  ederek  bu  süreci  bizzat
       deneyimlemek isteyen kişilerin varlığı, bölgenin zeytinyağı turizmi potansiyelini ortaya koymaktadır.
       Zeytin ve zeytinyağının Burhaniye turizmine katkı sağlaması ve zeytin kültürünün korunarak gelecek

       kuşaklaraaktarılması amacıyla bölgedeçeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiş olup bazıları hâlen devam
       etmektedir.  Bu  çalışmalardan  en  önemlisi  Burhaniye  Ticaret  Odası’nın  2019  yılında  Türk  Patent

       Enstitüsü’ne  başvurusuyla  11.08.2020  tarihinde  tescil  edilen  “Burhaniye  Zeytinyağı  Coğrafi
       İşareti”dir.  Bununla  birlikte  Burhaniye  Ticaret  Odası  tarafından  uygulanansertifikalı  organik  tarım

       üretimi ve zeytinyağı tadımlaboratuvarının kurulması bölgeninzeytin turizmi imajı açısından bir diğer
       önemli projesidir.

         Sonuç olarak gastronomi turizminin bir unsuru olan zeytin/zeytinyağı turizmi birçok turizm türü
       (gastronomi turizmi, agro turizm, ekoturizm, kültür turizmi, kırsal turizm) ile entegreedilebilmekte
       ve  çeşitlialternatif  turizm  türlerinin  bölgeye  kazandırılmasını  sağlamaktadır.  Bölgede  gastronomi

       turizmikapsamında  zeytin  turizminin  geliştirilmesi  amacıyla  şunlar  önerilmektedir;  ilçede  faaliyet
       gösteren zeytin işletmelerinin turizme teşviki sağlanmalı, zeytin tadım, yapım ve koklama atölyeleri,

       zeytin/zeytinyağı  yemek  yarışmaları,  zeytin  rotaları,  zeytinile  ilgili  hasat  şenlikleri,  sergiler,
       festivaller, fuarlar gibi organizasyonlar, eğitimler, zeytinlikler arasında trekking, kamp, yoga yapma

       gibi  sağlıklı  yaşam  faaliyetleri  arttırılmalıdır.  Ayrıca  tarihi  zeytinyağı  fabrikaları  restore
       edilerekzeytin  müzesine  dönüştürülmeli  ve  eko-köyler  oluşturularak  zeytin  turistlerinin

       otantikyapılarda konaklamaları ve buradaki çeşitli gastronomik faaliyetlere katılımı sağlanmalıdır.




                                                         63         Burhaniye Ticaret Odası Ekonomik Rapor | 2021
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70