Page 50 - Ekonomik Rapor 2022
P. 50
BURHANİYE EKONOMİK
RAPOR 2022
Görsel 21. Karadere/ Güzlesi Yaylası, Fotoğraflar: Sabriye Çelik Uğuz
Burhaniye yaylalarını turizmekazandırmak için Buğday Derneği’nin destek ve
danışmanlığında ilk metropol dışı ilçe ekolojikpazar Burhaniye’de açılması,eko-turizm
güzergâhlarının belirlenmesi ve Yayla Turizm Rehberliği sertifikaprogramı ile yerel
rehberlerin yetiştirilmesi gibi çeşitliçalışmalar yürütülmüştür ve yürütülmektedir.
Sonuçolarak bölgede büyük potansiyele sahip olan yaylalar, bu tür çalışmaların
arttırılmasıyla turizme kazandırılmalı ve yayla turizmikapsamında gerçekleştirilen diğer
turizm aktiviteleri (meditasyon, kamp, hiking, trekking, bisiklet turizmi, astro turizm,
botanik turizm, sağlıklı yaşam turizmivb.) ile entegreedilmesi sağlanarak bölgede
alternatifler yaratılmalıdır.
Agro Turizm ve Eko TurizmBirlikteliği: Eko Agro Turizm
Agro turizm, bir diğer adıyla tarım turizmi zevk, eğitim veya belirli faaliyetlere aktif katılım
için bir çiftliği veya herhangi bir tarım, bahçecilik veya tarım işletmesini ziyaret etme
eylemi” olarak tanımlanır. Burhaniye’nin doğal, ekolojik ve organik nitelikteki ürünleri ve
üretim yapısı ile tarım ve turizm birlikteliği için büyük bir potansiyeldir. İlçe topraklarının
%53’ü tarım arazisi, %28’i ormanlık, %17’si dağlık, %2’si ise çayır ve meradır. Tüm
arazinin %75’i zeytinliklerle kaplı olan Burhaniye’nin temel geçim kaynağı zeytin ve
sebze/meyve üretimidir. Burhaniye’nin en önemli geçim kaynağı olan zeytin, tarım ve
turizmi bir arada buluşturan agro turizm, bölgenin en önemli alternatif turizm türlerinden
bir tanesidir. İlçenin köy yaşantısının bir parçası olan zeytin ve meyve-sebze toplamak, bu
ürünlerin hasadını yapmak ve işlenme sürecini öğrenerek dinlenmek ve de bu hasadı
şenliğe dönüştürmek ilçenin agro turizmdeki avantajlarıdır. Bu avantajı ilerleyen yıllarda
turizme dönüştürecek olan bazı işletmeler şunlardır: AdalıEfe Zeytinyağı Fabrikasıve Adalı
Defne Aromatik BitkilerBahçesi, Laleli Zeytinyağı Fabrikası, Börezli Köyü Tarımsal
Kalkınma Kooperatifi, Kızıklı Kadın Kalkınma Kooperatifi, Kırtık Organik Tarım Kooperatifi,
Yaprak Çiftliği, Nihat Baba Çiftliği, Sühan’ın Çiftliği, Börezli/Dutland, Kırtık/ EkoMadra ve
Zeytin Kız Organik İlçedeki işletmeler gibi çeşitli kamu, özel kurumlar ve kuruluşlar
tarafından eko turizm ve agro turizmini teşvik edici çalışmalar da yapılmaktadır. Kızıklı
Aromatik Köy Projesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM),
eko, agro ve gastronomi turizmikonusunda birçok çalışmayürütmektedirler. Ayrıca
Kırtık/Sinekli Yaylası’nda Kaymakamlık, Belediye,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıİlçe
Müdürlüğü ve Kırtık Köyü OrganikTarım ve TurizmiGeliştirme Derneği’nin işbirliğiile 49
üretici organik tarımyapmaya başlamıştır. Burhaniye, organik tarım üretimiile Edremit
Körfezi’nde bir ilke adım atıp, bu önemli adımı desteklemek üzere Balıkesir Üniversitesi,
Burhaniye Kaymakamlığı ve Burhaniye Belediyesi işbirliğinde bir proje yürütülmektedir. Bu
proje kapsamında 2012 yılında Uluslararası Ecocert sertifikalı yerel ve organik tarım
ürünlerini satmak için ilçe merkezinde her hafta açılan Pazartesi pazarının (Halk dilinde
Yörük Festivali) içinde 2012 yılında %100 ekolojik tarım ürünleri pazarı kurulmuştur.
Burhaniye Ticaret Odası, sertifikalı organik tarım uygulayan Kırtıkköyü haricinde
diğerköylerde de sertifikalı organik tarım uygulanabilirliği ve yol haritasıoluşturulması
amacıyla paydaşları ile hareket ederek organik tarım projesi çalışmalarına devam
etmektedir. Projede alınan kararlar kapsamında organik tarımsal üretimin yapıldığı
çiftliklerde eko-turizm uygulamaları sayesinde doğa ile baş başa kalma imkânının
sağlanması da değerlendirilmektedir.
44