Page 52 - Ekonomik Rapor 2022
P. 52

BURHANİYE EKONOMİK
                                                         RAPOR 2022



























                                        Görsel 23. Çallı Köyü Yamaç Evler, Fotoğraf: Sabriye Çelik Uğuz,
             Gastronomi Turizmi
             Burhaniye  yöresel  yemekleri,  şifalı  bitkileri  ve  tarımsal  ürünleri  ile  zengin  bir  mutfak
             kültürüne  sahiptir.Başta  zeytin  ve  zeytinyağı  olmak  üzere,  çeşitliotlardan  ve  deniz
             ürünlerinden yapılan yemekleri, zeytinyağlı mezeleri, nohut böreği, kabak çiçeği dolması,
             tavuk  yahnisi,  buğulama  yemeği,  sura  yemeği,  keşkek  ve  kuru  mantı  Burhaniye’nin  en
             önemli  lezzetleri  arasında  yer  almaktadır.  Burhaniye’nin  yemek  kültürü  kendine  özgü  bir
             çeşitlilik  göstermektedir.  Düğünlerde;  yağlı  mantı,  fırında  karnıyarık,  etli  patates,  fırın
             kebabı,  irmik  helvası,  şehriyeli  tavuk  suyu  çorbası,  zeytinyağlı  sarma,  keşkek  pilavı,
             taze/kuru fasulye, ekşi mayalı ev ekmeği ve cevizlibaklava yapılmaktadır (Bkz. Görsel 40).
             Bayramlarda ise çoğunlukla, sura (kaburga dolması), zeytinyağlı sarma (Kurban Bayramı)
             ve cevizli baklava (Ramazan Bayramı) tercih edilmektedir. Burhaniye’nin bu eşsiz yöresel
             lezzetleri  Burhaniye  Belediyesi  işbirliğiyle  Dünyaca  ünlü  olan  ve  Türkiye’nin  ilk  yemek
             kültürü dergisi Metro Gastro’nun sayfalarında yayınlanmıştır (Burhaniye Belediyesi, 2022).
             Burhaniyekültürüne  ait  17  yemek  tarifinin  lezzet  hikâyeleriyle  birlikte  tanıtılması,  ilçenin
             gastronomi turizmi imajına da olumlu katkılar sağlamıştır. Burhaniye mutfağının bir diğer
             vazgeçilmezi  şifalı  bitkileri  ve  ot  yemekleridir.  Bölgenin  sahip  olduğu  iklim  ve  toprak
             yapısıile  ot  kültürü  oldukça  gelişmiştir.  Bu  yüzden  ilçede  hemen  hemen  her  evin
             mutfağında  kırlardan  toplanmış  ve  zeytinyağı  ile  harmanlanmış  lezzetli  ot  yemeklerini
             görmek mümkündür. Şifalı ot ve bitkilerin en önemli kaynağı olan Madra Dağları yöredeki
             birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bölgede 2015 yılından itibaren
             faaliyet  gösteren  BAÇEM,  her  türlü  tarım  ürünü,  ot,  tıbbi  ve  aromatik  bitkilerin
             yetiştirilmesine  olanak  sağlamakla  birlikte,  gastronomi  turizmiiçin  de  büyük  potansiyel
             sunmaktadır. Dolayısıyla gastronomi turizmine katkı sağlamak amacı ile bunlara ilaveten
             ilçede  “Sıcak  Ot  Festivali”  gibi  gastronomik  ürünlerin  ön  plana  çıkarıldığı  etkinliklerin
             sayısının arttırılması önerilmektedir.




















                           Görsel 24. Geleneksel Zeytinyağlı Sarma, Keşkek ve Sura Yemeği Fotoğraflar: Burhaniye Belediyesi Arşivi




                                                           46
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57