Page 52 - Ekonomik Rapor 2022
P. 52
BURHANİYE EKONOMİK
RAPOR 2022
Görsel 23. Çallı Köyü Yamaç Evler, Fotoğraf: Sabriye Çelik Uğuz,
Gastronomi Turizmi
Burhaniye yöresel yemekleri, şifalı bitkileri ve tarımsal ürünleri ile zengin bir mutfak
kültürüne sahiptir.Başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere, çeşitliotlardan ve deniz
ürünlerinden yapılan yemekleri, zeytinyağlı mezeleri, nohut böreği, kabak çiçeği dolması,
tavuk yahnisi, buğulama yemeği, sura yemeği, keşkek ve kuru mantı Burhaniye’nin en
önemli lezzetleri arasında yer almaktadır. Burhaniye’nin yemek kültürü kendine özgü bir
çeşitlilik göstermektedir. Düğünlerde; yağlı mantı, fırında karnıyarık, etli patates, fırın
kebabı, irmik helvası, şehriyeli tavuk suyu çorbası, zeytinyağlı sarma, keşkek pilavı,
taze/kuru fasulye, ekşi mayalı ev ekmeği ve cevizlibaklava yapılmaktadır (Bkz. Görsel 40).
Bayramlarda ise çoğunlukla, sura (kaburga dolması), zeytinyağlı sarma (Kurban Bayramı)
ve cevizli baklava (Ramazan Bayramı) tercih edilmektedir. Burhaniye’nin bu eşsiz yöresel
lezzetleri Burhaniye Belediyesi işbirliğiyle Dünyaca ünlü olan ve Türkiye’nin ilk yemek
kültürü dergisi Metro Gastro’nun sayfalarında yayınlanmıştır (Burhaniye Belediyesi, 2022).
Burhaniyekültürüne ait 17 yemek tarifinin lezzet hikâyeleriyle birlikte tanıtılması, ilçenin
gastronomi turizmi imajına da olumlu katkılar sağlamıştır. Burhaniye mutfağının bir diğer
vazgeçilmezi şifalı bitkileri ve ot yemekleridir. Bölgenin sahip olduğu iklim ve toprak
yapısıile ot kültürü oldukça gelişmiştir. Bu yüzden ilçede hemen hemen her evin
mutfağında kırlardan toplanmış ve zeytinyağı ile harmanlanmış lezzetli ot yemeklerini
görmek mümkündür. Şifalı ot ve bitkilerin en önemli kaynağı olan Madra Dağları yöredeki
birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bölgede 2015 yılından itibaren
faaliyet gösteren BAÇEM, her türlü tarım ürünü, ot, tıbbi ve aromatik bitkilerin
yetiştirilmesine olanak sağlamakla birlikte, gastronomi turizmiiçin de büyük potansiyel
sunmaktadır. Dolayısıyla gastronomi turizmine katkı sağlamak amacı ile bunlara ilaveten
ilçede “Sıcak Ot Festivali” gibi gastronomik ürünlerin ön plana çıkarıldığı etkinliklerin
sayısının arttırılması önerilmektedir.
Görsel 24. Geleneksel Zeytinyağlı Sarma, Keşkek ve Sura Yemeği Fotoğraflar: Burhaniye Belediyesi Arşivi
46