Page 53 - Ekonomik Rapor 2022
P. 53
BURHANİYE EKONOMİK
RAPOR 2022
Bölgede yüzyıllardır var olan zeytin hem tarımsalhem de turistik bir ürün olma
özelliğigöstermektedir. Zeytin ve zeytinyağı, gıda olarak kullanımının yanı sıra sabun,
kolonya, tıbbi bitki, çay ve hediyelik eşya (el sanatları) alternatifleriyle de turistler için
vazgeçilmez bir turizm ürünü hâline gelmiştir. Burhaniye doğal ve kültürel güzellikleri,
coğrafi konumu, iklimi ve zeytin varlığı ile zeytin ve zeytinyağı turizmiaçısından önem arz
etmektedir. Zeytin/zeytinyağı üretiminin arkasındaki süreci merak ederek bilgi toplamak,
tadım aktivitelerine, gastronomik etkinliklere ve hasat turlarına katılmak ya da zeytinyağı
üretim atölyelerini ziyaret ederek bu süreci bizzat deneyimlemek isteyen kişilerin varlığı,
bölgenin zeytinyağı turizmi potansiyelini ortaya koymaktadır. Zeytin ve zeytinyağının
Burhaniye turizmine katkı sağlaması ve zeytin kültürünün korunarak gelecek
kuşaklaraaktarılması amacıyla bölgedeçeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiş olup bazıları
hâlen devam etmektedir. Bu çalışmalardan en önemlisi Burhaniye Ticaret Odası’nın 2019
yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurusuyla 11.08.2020 tarihinde tescil edilen
“Burhaniye Zeytinyağı Coğrafi İşareti”dir. Bununla birlikte Burhaniye Ticaret Odası
tarafından uygulanansertifikalı organik tarım üretimi ve zeytinyağı tadımlaboratuvarının
kurulması bölgeninzeytin turizmi imajı açısından bir diğer önemli projesidir.
Sonuç olarak gastronomi turizminin bir unsuru olan zeytin/zeytinyağı turizmi birçok turizm
türü (gastronomi turizmi, agro turizm, ekoturizm, kültür turizmi, kırsal turizm) ile
entegreedilebilmekte ve çeşitlialternatif turizm türlerinin bölgeye kazandırılmasını
sağlamaktadır. Bölgede gastronomi turizmikapsamında zeytin turizminin geliştirilmesi
amacıyla şunlar önerilmektedir; ilçede faaliyet gösteren zeytin işletmelerinin turizme
teşviki sağlanmalı, zeytin tadım, yapım ve koklama atölyeleri, zeytin/zeytinyağı yemek
yarışmaları, zeytin rotaları, zeytinile ilgili hasat şenlikleri, sergiler, festivaller, fuarlar gibi
organizasyonlar, eğitimler, zeytinlikler arasında trekking, kamp, yoga yapma gibi sağlıklı
yaşam faaliyetleri arttırılmalıdır. Ayrıca tarihi zeytinyağı fabrikaları restore edilerekzeytin
müzesine dönüştürülmeli ve eko-köyler oluşturularak zeytin turistlerinin otantikyapılarda
konaklamaları ve buradaki çeşitli gastronomik faaliyetlere katılımı sağlanmalıdır.
Kültür Turizmi
Geçmişin izlerini taşıyan tarihi kalıntılar, arkeolojik alanlar, eski ve yeni uygarlıklara ait
eserler, yöreye özgü geleneksel mimari, geleneksel özel eğlenceleri, şenlik ve festivalleri,
yaşam tarzları, müzeleri, el sanatları ve mutfağı ile Burhaniye, tarih ve kültür turizmine
uygun bir bölgedir. Kuşaktan kuşağa aktarılan tüm bu kültürel varlıklar, kültür turizminde
temel ürünlerini oluşturmakta ve bu kültürelçekicilikler, ilçenin tercihedilmesinde temel
etken olarak yer almaktadır. Adramytteion Antik Kenti ve çevresinde bulunanarkeolojik
kalıntılar, buluntular birer arkeolojik merkezlerolup, arkeoloji turizmipotansiyeli
oluşturmaktadır. Tablo 11’da Adramytteion Kenti ve çevresinin Burhaniye ilçesi sınırları
içerisinde yer alan somut kültürel miras değerleri verilmiştir.
ADRAMYTTEİON ANTİK KENTİ VE ÇEVRESİNİN SOMUT KÜLTÜREL
MİRAS LİSTESİ
47