İstihdamı Koruma Destek Programı
KOSGEB emek yoğun sektörlerde iş gücünün korunmasına katkı sağlamak amacıyla açıklanan İstihdamı Koruma Destek Programı başvuruları 31 Mart tarihinde sona ermektedir.
Program kapsamında görselde yer alan sektörlerin birinde faaliyet gösteren firmalar; çalışan başına (30 prim günde) 2.500TL destekten yararlanabilmektedirler. Firmanızın destekten yararlanabilecek nitelikte firmalardan biri olup olmadığını öğrenmek için linkte yer alan nace kodu listesinden örneğin mobilya imalatıyla iştigal olan bir firma görselde yer aldığı şekliyle 31 nace kodlu alt sektörlerden birisinde faaliyet gösteriyor ve ana nace kodu bu sektörlerden birisine sahipse, destek başvurusunda bulunabilmektedir. Programın mevzuat kapsamında yer aldığı şekliyle yararlanma koşulları aşağıdaki gibidir:
- Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
- Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin, Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması gerekir.
- Programdan, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren, merkez veya şube; ana veya yan faaliyet NACE Kodu; Kısım C – İmalat başlığı altında;
- 13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı,
- 14- Giyim Eşyalarının İmalatı,
- 15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı,
- 31- Mobilya İmalatı
- 32.99.02- Kot vb. baskı düğmeleri, çıtçıtlar, düğmeler, fermuarlar vb. imalatı (düğme formları ve fermuar parçaları dahil) olan işletmeler yararlanabilir.
4.İşletmenin sektörü belirlenirken, 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle idari kayıtlarda yer alan ana veya yan faaliyet kodu esas alınır.
5.İşletmeler, destek programından bir defa yararlanabilir.
İstihdamın Korunması MADDE 9 -
(1) 2024 yılının son üç ayına ait ortalama prim gün sayısını 1 Ocak 2025 – 31 Aralık 2025 tarihleri arasında ödeme talep edilen ayda veya ayların ortalamasında korumuş olan işletmeler destek programından yararlanabilir.
(2) İşletmenin destek alabilmesi için ilgili ödeme talep formundaki ödeme talep edilen aylara ilişkin prim gün sayısı ortalamasının 2024 yılının son üç ayına ait prim gün sayısı ortalamasına eşit veya büyük olması gerekir. Daha önce ödeme talep edilerek destek alınan aylara ilişkin prim gün sayıları sonraki taleplerde ortalamaya dahil edilmez.
(3) İşletmenin 2024 yılı son üç ayı içerisinde kurulması durumunda, işletmenin kurulduğu tarihten itibaren yıl sonuna kadar olan prim gün sayıları toplamının üçe bölünmesi ile 2024 yılı son üç ayına ait ortalama prim gün sayısı hesaplanır.
(4) Ortalama prim gün sayısı hesaplanırken, ortalamanın küsuratlı çıkması durumunda virgülden sonrası dikkate alınmaz
Program 12 aylık süreyi kapsamakta olup, firma başına üst limit 249 çalışan üzerinden 360 prim gün çalışma karşılığı olarak 7.470.000TL'dir ve destekler %100 geri ödemesiz şekilde desteklenmektedir.