Domestic Goods Certificate
Yerli Malı Belgesinin düzenlenebilmesi için yerli katkı
oranının hesaplanması ve Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya
da yeminli mali müşavir tarafından Yerli Katkı Oranı Hesabı’nın mali yönden
incelenmesi yapılarak resmi kayıtlara uygunluğunun onaylanması gerekmektedir.
Yürürlüğe giren tebliğ ile, başvuru evraklarının hazırlanması zaman alacağından
üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için, yerli malı belgesi müracaatında
bulunacak üyelerimizin ekte sunulan belge ve dokümanları eksiksiz hazırlaması
ve ihale tarihinden en az 10 iş günü önce başvurmasını rica
ederiz.
Sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul
edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:
- a)
Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi
işletmeleri tarafından üretilmesi ve Sanayi Sicil Belgesindeki “Üretim
Konusu” içeriğinde yer alması.
- b)
Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin
önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı
işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
- c)
Ürünün yerli katkı oranının en az %51 olması.
- Gıda
ve tarımsal ürünlerin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki
şartlar aranır:
- Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen İşletme Kayıt veya Onay
Belgesine sahip işletmeciler tarafından üretilmesi.
- b)
Tamamen Türkiye’de üretilen/yetiştirilen veya elde edilen ürünler ile
üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en
son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.
- c)
Tarım ürünleri için Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığının ilgili Kayıt Belgesine (Örtüaltı Kayıt Sistemi ve
benzeri) sahip firmalar tarafından üretilmesi.
- Türkiye’de
toplanan bitkisel ürünler, Türkiye’de doğan ve yetiştirilen canlı
hayvanlar ve bunlardan elde edilen ürünler, Türkiye’de yetiştirilen ve
avlanan su ürünleri yerli malı kabul edilir. Bunların dışındaki ham tarım,
hayvancılık ve su ürünleri, tamamen Türkiye’de üretilmesi veya üretim
sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en
son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla yerli
malı kabul edilir.
- Türkiye’de
çıkarılan madenler ve madencilik ürünleri ile birinci, ikinci ve üçüncü
fıkralarda belirtilen ürünler dışında kalan veya bu kategorilerin
hiçbirine girmeyen diğer ürünler; tamamen Türkiye’de üretilmesi veya
üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en
son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla yerli
malı kabul edilir.
- İkinci,
üçüncü, dördüncü fıkralarda sayılan ürünlerden sanayi ürünü olarak
değerlendirilenlerin yerli malı kabul edilebilmesi için ayrıca birinci
fıkranın (a) ve (c) bentlerinde sayılan şartlar da aranır.
- Serbest
bölgeler mevzuatı ile gümrük mevzuatı göz önünde bulundurularak, yerli
malı kriterlerine ilişkin bu Tebliğde yer alan gerekli şartların
sağlanması kaydıyla serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelerin
ürettikleri ürünler yerli malı kabul edilir.
Yerli Malı Belgesi düzenlenmesi için istenilen belgeleri
- 1-
Yerli Malı Belgesi başvuru dilekçesi
- 2-
Yerli Katkı Oranı Hesap cetveli ve hesaplamada baz alınan bilgi ve
belgeler Ek-1
- 3-
Taahhütname Ek-2
- 4-
Sanayi Sicil Belgesi sureti.
- 5-
Yerli katkı oranı hesabı için onay veren serbest muhasebeci, serbest
muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirin ruhsat suretleri.
- 6-
Eksperin konusunda uzman olduğunu gösteren belge sureti (diploma,
çalıştığı veya bağlı olduğu kurum/kuruluş kimlik kartı ve benzeri).
- 7-
Gıda İşletme Kayıt veya Onay Belgesi sureti.
- 8-
Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının
ilgili Kayıt Kayıt Belgesi sureti (Örtüaltı Kayıt Sistemi ve benzeri).
- 9-
Müstahsil makbuzu veya fatura sureti.
- 10-
Maden Ruhsatı sureti.
- Yerli Malı
Belgesi Başvuru Dilekçesi
- Katkı Oranı
Hesap Cetveli Ek1
- Yerli Malı
Belgesi içinTaahhütname Ek-2
- TOBB Yerli
Malı Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Uygulama Esasları