Burhaniye Ticaret Odası’ndan Karayolu Taşımacılığına Sayısal Takograf Hizmeti

    Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR) hükümleri doğrultusunda, Türkiye'de zorunlu hale gelen sayısal takograf (ST) uygulaması kapsamında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TOBB arasında 16 Nisan 2010 ve 9 Şubat 2017 tarihlerinde imzalanan protokoller uyarınca, sayısal takograf kartlarına ilişkin başvuruların alınması, değerlendirilmesi, sertifikalandırılması, kişiselleştirilmesi ve dağıtılması gibi işlemler TOBB tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, ülkemizde üretilecek sayısal takograf cihazları için sertifikasyon hizmeti sağlanması, verilerin toplanması ve analiz edilmesi gibi işlemler de TOBB'un sorumluluğundadır.

    Bu sorumluluk neticesinde odamız nezninde de başvuruların yürütülmesi amacıyla Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan VAROL, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşme gerçekleştirerek hizmetin Burhaniye Ticaret Odasında da yürütülmesi konusunda gerekli izinleri almıştır.

Sayısal(Dijital) Takograf Nedir?

    Sayısal takograf karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazı olup; temelde yazıcı içeren araçtaki takograf cihazı, kartlar için iki yuva ve ekrandan oluşur. Güvenli bir sensör üzerinden vites kutusuna bağlanır. Araçtaki takograf cihazı sistemin beynidir. Yığın belleğinde sürücülerin sürüş periyotlarını ve görevlerini 12 ay boyunca tutabilme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda polis tarafından ulaşılmak istendiğinde, hatalara ilişkin bilgileri, sistemi tahrif etmeye yönelik girişimleri, hız sınırı ihlallerini, kalibrasyon ayrıntılarında hafızasında tutar. Sayısal takograf akıllı kartlarla çalışır. Sürücüler, şirketler(operatörler), servisler(takograf kalibrasyon merkezleri) ve denetim görevlilerinin(Polis gibi ) özel ihtiyaçlarına göre ayrı akıllı kartlara sahiptir. Bu kartlar kullanıcılarına araçtaki takograf cihazındaki bilgilere ulaşma ve/veya kullanma olanağı sağlar.

Başvuru Şartları:

SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ya da SRC5 belgesine sahip her sürücü sayısal takograf kartına başvuru yapabilecektir.

Kart Tipleri: 

 Sürücü Kartı: SRC ehliyetine sahip sürücülerin sahip olmaları gereken karttır.

Şirket Kartı: Şirketin yerleşik olduğu ülkedeki yetkili otorite tarafından, takograf hafızasında saklanan bilgiyi indirmek ve yetkisiz ulaşımı engellemek için şirkete ait bilgileri kilitlemek amacıyla, taşımacılık şirketine verilen karttır.

Servis Kartı: Temel olarak sayısal takografların takılması, açılması, kalibre edilmesi,kontrolü ve bilgi yüklenmesi için, onay almış servislere ve/veya servislerin montajcılarına verilen akıllı kartlardır. Servis kartı almak isteyen firmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onay almış yetkili servis olmaları gerekmektedir.

Sürücüler için 5 yıllık,Şirketler için 5 yıllık,Servisler için ise 1 yıllık kart geçerlilik süreleri bulunmaktadır.

Kartlar için belirlenen başvuru ücretleri:

  • Sürücü Kartı Ücreti:       765 TL
  • Servis Kartı Ücreti:    2.161 TL
  • Şirket Kartı Ücreti:     2.161 TL

Sürücü kartlarında birden fazla kart alınamamaktadır. Şirket ve servis kartlarında ise birden fazla sayıda kart alınabilmektedir.

Başvurularını odamız aracılığıyla yapmak isteyen kişiler beraberinde biyometrik fotoğraflarını da getirmek durumundadırlar. 

Yapılacak başvuru sonrasında ilgili kişilere verilecek ödeme numarasıyla birlikte kişilerin Vakıfbankası şubesi, ATM'si ya da internet bankacılığı üzerinden ödemelerini tamamlamaları gerekmektedir. Ödeme tamamlandıktan sonra sistem üzerinden ödemenin alındığına dair onay alındıktan sonra başvuru onaylanacaktır.


Program hakkında sıkça sorulan sorular için tıklayınız

Program kılavuzu için tıklayınız