Suudi Arabistan - İthalat Ürünlerinin Palet İle Sevkine Dair Mevzuat Hk
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden Gelen Yazıya Göre;
Suudi Arabistan Limanlar İdaresinin (MAWANIhttps://www.mawani.gov.sa) gayriresmi çevirisi ekte sunulan 2025/6 sayılı sirkülerine atıfla, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren bir (1) yıllık bir geçiş süreci sonrasında konteyner ile Suudi Arabistan'a ithal edilecek ürünlerin, palet üzerine yüklenmiş olma zorunluluğu uygulamasına dair bilgi verilmektedir.
Yazının ekinde verilen bilgide;
Riyad Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan Limanlar İdaresi (MAWANI) tarafından yayımlanan 2025/6 sayılı sirküler kapsamında, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren Suudi Arabistan’a konteyner yoluyla ithal edilecek tüm ürünlerin paletler üzerinde taşınması zorunlu hale getirilecektir.
Bu uygulama, 1 yıllık bir geçiş sürecinin ardından 1 Haziran 2026 itibarıyla tamamen zorunlu olacaktır.
Palet zorunluluğundan muaf olan ürünler:
-
Dökme kuru ve sıvı yükler (buğday, tahıl, çimento, petrol ürünleri vb.)
-
Jumbo torbalarda taşınan hammaddeler
-
Ağır makineler, üretim ekipmanları, jeneratörler
-
Çelik ürünleri (rulo, bobin, demir çubuk, boru vb.)
-
Mermer, taş ve granit
Palet üzerinde taşınması teknik olarak mümkün olmayan diğer ürünler için ise, MAWANI’ye resmi başvuru yapılması ve uygunluk onayı alınması gerekmektedir.
Uygulamaya aykırı hareket eden firmalar idari para cezasına tabi tutulacağı bildirilmiştir.
Bilgilerinize Sunarız.