6.KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ

KOSGEB İdaresi Başkanlığınca her yıl düzenlenmekte olan KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ’NİN 6.’sına başvurular başlamıştır. İşletmeler başvurularını online olarak KOSGEB resmi web sayfasından (www.kosgeb.gov.tr) adresi üzerinden yapabilirler.

Son başvuru tarihi 11 Şubat 2019’dur.

Yarışmaya katılan işletmelerimizden finale kalanlara verilecek ödül: KOSGEB tarafından düzenlenecek olan ve her yıla özgü belirlenen Avrupa Ülkeleri, ABD, Latin Amerika Ülkeleri ve Uzak Doğu Ülkeleri gibi yerlere gerçekleştirilecek Yurtdışı İş Gezisi Desteği olup, giderler %100 (yüz) oranında KOSGEB tarafından karşılanacaktır.

Yarışmaya başvurular 7 ayrı kategoride olup, aşağıda yer almaktadır.

a) KOBİ Ödülleri:

1) İhracatçı KOBİ Ödülü: En az 5 (beş) mali yıl önce kurulmuş, başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içinde her yıl net satış hasılatı tutarının en az %50 (elli)’sini doğrudan ihracat gelirlerinden elde etmiş ve kurulduğundan bu yana en az 3 (üç) farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmiş olmak.

2) İnovatif KOBİ Ödülü: Başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içinde ar-ge ve inovasyon faaliyetleri sonucu mevcut/yeni pazarlara başarı ile sunulan yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile başarı elde etmiş ve son üç bilanço döneminde net satış hasılatını %50 (elli) arttırmış olmak.

3) İşbirliği-Güçbirliği Yapan KOBİ Ödülü: Başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içindeki performansı dikkate alınarak, işletmelerin kurum/kuruluşlarla, büyük işletmelerle veya diğer KOBİ’ler ile bir araya gelerek; ortak tasarım, pazarlama, tedarik ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi, üretim, istihdam, teknoloji düzeyi ve ihracatın arttırılması ve/veya yapılan işbirliği ile stratejik bir ürün üretiminin gerçekleştirilmesi ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması konularında işbirliği-güçbirliği oluşturmuş ve sürdürülebilirliğini sağlamış olmak.

4) Dijital KOBİ Ödülü: Başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içindeki performansı dikkate alınarak, imalat süreçlerinde etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla; büyük veri, bulut teknolojileri, yapay zeka, akıllı ve esnek otomasyon sistemleri, robotik sistemler, akıllı sensörler vb. teknolojilere geçiş yaparak, ürün katma değerini ve kalitesini, işletme verimliliği ve karlılığını vb. üst seviyeye çıkarmış olmak.

b) Girişimcilik Ödülleri:

1) Genç Girişimci Ödülü: Başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içinde işletme kurmuş olup, geleceğe dair büyüme stratejileri geliştirmiş, istihdam ve net satış hasılatı tutarında artan bir performans sağlamış, yeni girişimciler için rol model oluşturmuş, işletmedeki kurucu ortaklık payı ve başvuru esnasındaki ortaklık payı en az %50 (elli) olan ve başvuru esnasında 29 (yirmi dokuz) yaşını doldurmamış girişimci olmak.

2) Kadın Girişimci Ödülü: Başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içinde işletme kurmuş olup, geleceğe dair büyüme stratejileri geliştirmiş, istihdam ve net satış hasılatı tutarında artan bir performans sağlamış, yeni girişimciler için rol model oluşturmuş, işletmedeki kurucu ortaklık payı ve başvuru esnasındaki ortaklık payı en az %50 (elli) olan kadın girişimci olmak.

3) İnovatif Girişimci Ödülü: Başvuru yapılan yıldan önceki 3 (üç) mali yıl içinde işletme kurmuş olup, geleceğe dair büyüme stratejileri geliştirmiş, istihdam ve net satış hasılatı tutarında artan bir performans sağlamış, yeni girişimciler için rol model oluşturmuş, işletmedeki kurucu ortaklık payı ve başvuru esnasındaki ortaklık payı en az %50 (elli) olan ve yenilik fikri/projeleri/faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürün/hizmet üreten/geliştiren/iyileştiren veya yeni üretim teknolojileri geliştiren/iyileştiren, belirli bir pazar payına ulaşmış girişimci olmak