7524 Sayılı Vergi Kanununda ve 375 sayılı KHK'da Değişiklik Hk.

Sayın Üyemiz,

Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri, Strateji ve Hukuk ve İhtilaflı İşler Grup Müdürlüğü'nden Gelen Yazıya Göre;

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 2 Ağustos 2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Söz konusu Kanun ile;

  • Vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması,
  • Vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele,
  • Vergiye uyumun artırılması,
  • Bazı istisnaların kaldırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi,
  • Cezaların etkinliğinin artırılması,
  • Devreden KDV'nin azaltılması,
  • İthalatın azaltılmasına katkı sağlanması, ithalat ve yurt içinde vergilendirmenin uyumlaştırılması,
  • Tahsilat etkinliğinin artırılması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda, 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan vergi cezalarında yapılan önemli değişikliklere aşağıda yer verilmiştir:

  • Kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarları artırılmıştır.
  • Kayıt dışı faaliyette bulunan mükelleflere artırımlı ceza uygulaması getirilmiştir.
  • Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezalarının Tekerrüründe Artırımlı Ceza Uygulaması getirilmiştir.
  • Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmesi gereken belgelerin düzenlenmemesi durumunda alıcı tarafından bildirilmesi halinde alıcı adına ceza kesilmeyecek, belge düzenlemeyen satıcıya ise 3 kat özel usulsüzlük cezası kesilecektir
  • Vergi Usul Kanunundaki belgeler yerine Kanun kapsamında olmayan belgeleri düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu durumun alıcılar tarafından beş iş günü içerisinde (idarenin bilgisine girmeden önce) idareye bildirilmesi durumunda alıcılar adına ceza kesilmeyecek, satıcılar adına 6 kat özel usulsüzlük cezası kesilecektir

                                                                          

Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesinin de düzenlenmemesi durumunda da Tablo 1'de yer alan özel usulsüzlük cezaları kesilecektir.

  • POS cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait POS cihazını kullananlara her bir tespit için özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

POS cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait POS cihazını kullananlara her bir tespit için:

  • Bilanço esasına göre defter tutanlar ve serbest meslek erbabına 60 bin TL,
  • İşletme hesabında defter tutanlar, defter tutan çiftçiler, basit usulde olanlara 30 bin TL,
  • Diğer mükelleflere 15.000 TL 

    özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (Azami 20 milyon TL)

- Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferlerinin, başkasına ait banka hesaplarına yapılması durumunda, banka hesabını kullanan ve kullandıran adına ayrı ayrı; işleme konu tutarın % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

- (Asgari ceza tutarı bilanço esasına göre defter tutanlar ve serbest meslek erbabına 20.000 TL, işletme hesabında defter tutanlar, defter tutan çiftçiler, basit usulde olanlara 10.000 TL, dğer mükelleflerde 5.000 TL - Azami 20 milyon TL))

- Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna yönelik yetki genişletilmiştir. 7524 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinde yer alan tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin yetkinin kapsamı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla mükellef olmayanları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

  • 7.000 TL'yi aşan tahsilat ve ödemelerin banka ve benzeri finans kurumları üzerinden yapılmadığının ödemeyi yapanlar tarafından ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirilmesi durumunda, ödemeyi yapan adına ceza kesilmeyecektir. Ödeme yapılana ise ödeme tutarının %10'u oranında ceza kesilecektir.

(Asgari ceza tutarı bilanço esasına göre defter tutanlar ve serbest meslek erbabına 20.000 TL, işletme hesabında defter tutanlar, defter tutan çiftçiler, basit usulde olanlara 10.000 TL diğer mükelleflerde 5.000 TL - Azami 20 milyon TL)

- 7524 sayılı Kanunla tarh edilen vergi aslı uzlaşma kapsamı dışına çıkarılmıştır. Geçici madde düzenlemesi gereğince, 02.08.2024 tarihinden önce uzlaşma talep edildiği halde henüz uzlaşma günü verilmemiş, uzlaşma günü verilmiş ancak uzlaşma görüşmesi yapılmamış ya da çeşitli nedenlerle uzlaşma günü ertelenmiş veya uzlaşma talep süresi geçmemiş olan vergi ve cezalara ilişkin eski hükümler uygulanacaktır.

Vergi Usul Kanunu ile ilgili düzenlemeler 02.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Saygılarımızla.