BASIN BÜLTENİ
Basın Açıklaması,
Geçen günlerde Prof. Dr. Canan Karatay’ın ulusal basında çıkan açıklamasın da, dünyanın en güzel zeytinyağını üreten bir kaç bölgeden biri olan Körfezimizi ve Güney Marmara bölgemizi ilçe ilçe sayarak havadan(uçakla) yapılan ilaçlamanın canlılara ve ürünlere verdiği zararı bilimsel temelden yoksun olarak izah etmeye çalışmıştır. Bu açıklamasında devamla, yaklaşık 11 milyon zeytin ağacının olduğu bölgemizde zeytin sineği ile mücadele yöntemini eleştirmiş, ürün ve insan sağlığına etkisi yönüyle olumsuz propaganda yapmıştır.
İlaçlama konusunda kısıtlı bilgisi doğrultusun da yaptığı açıklama yanlış olup, teknik olarak hiç bir bilimsel temele dayanmamaktadır. Şöyle ki, Hali hazır da mevcut ilaçlamayı basite indirgeyerek açıkladığımızda, uçakla yapılan ilâçlama da 1000 metrekare alanda yani 1 dekar alanda 20 ml. yani ince belli çay bardağının 1/5 i ilaç kullanılmaktadır. Bölgemizde bazı yıllar boş geçse de yaklaşık 40 yıldır ilaçlama yapılmaktadır. Canan Karatay in yaptığı açıklama doğru kabul edersek körfez de canlı sinek dahi bulmak mümkün olmayacaktır. Bu mantıkla belediyelerimizin yaptığı karasinek ve sivrisinek ilaçlama işlemini de eleştirmemiz gerekmektedir. Havadan ilaçlama yerine yer aletleri ile bu mücadeleyi yapmak bu dozların 7 katı ilaç kullanmak demek olduğunu Canan hanıma bir şekilde anlatmak gerektiğine inanıyoruz. Körfez bölgesi olarak hedef, havadan ve organik ilaçlamadır. Havadan yapılan ilaçlama da kirletici unsur uçak değil ilaçtır. Havadan yapılan ilaçlamada organik ilaç kullanımı da bu mantıkla zararlı ilan edilmektedir.
Daha ayrıntılı değerlendirirsek, Balıkesir’de 810 bin 290 dekar alanda 11 milyon adet zeytin ağacı mevcut bulunmakta olup 20 bin 63 çiftçi ailesi geçimini zeytinden temin etmektedir. Bu derece stratejik öneme sahip olan zeytinin uçakla ilaçlama programına büyük hassasiyet gösterilmektedir. İlimizde gerek Körfez gerekse Güney Marmara bölgesindeki zeytin üreticilerimiz için en önemli zararlı olan zeytin sineği ile mücadele programında, Alphacypermethrin ULV zirai ilaç ile ziray (cezbedici) kullanılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsat verilmiş olan Alphacypermethrin ULV ilacı Bakanlığımız izni ile kullanılmaktadır. Kullanım miktarı 20 ml/da Alphacypermethrin ULV ve 80 ml/da ziray (cezbedici) seviyesinde yani, eser miktarda bulunmaktadır. Alphacypermethrin ULV su bazlı zirai ilaç olup kalıntı bırakmamakta ve üretilen zeytin ve zeytinyağında zararlı bir etkisi bulunmamakta olup, su kaynaklarına da zarar vermemektedir. İlaçlanan zeytinlerden üretilmiş olan zeytinyağlarımızın büyük bir kısmı ihraç edilmekte olup söz konusu zeytin ve zeytinyağlarında bugüne kadar herhangi bir ilaç kalıntısı tespit edilmemiştir. Kanserojen bir etkiye yol açmayan Alphacypermethrin ULV, suda çözünme özelliğine sahip olup iyi tarım uygulamalarına da olumsuz etki vermemektedir.
İlimiz zeytin üreticilerinin daha verimli ve kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretebilmesi ve ülke ekonomimize daha çok katkı sağlanabilmesi amacıyla, zeytin sineği ile mücadele, büyük önem arz etmekte olup, havadan yapılan ilaçlamanın en etkin mücadele yöntemi olduğu açıktır. Özellikle bilim insanı hüviyetinin bulunması, akademik unvanı olması nedeniyle, konuşurken daha dikkatli olmasını ve bilimsel verileri dikkate alarak konuşmasını beklemekteyiz.