Başkan Aysel Akıllı Tarım Programında..

Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı Bugün Saat 13:30'da Bloomberg HT ekranlarında Akıllı Tarım Programında  Sayın irfan Donatın Konuğu oldu.

Başkan Aysel ; Burhaniye Ticaret Odası olarak “ Geleceğimize Hayat Bırakıyoruz” sloganıyla yola çıktık. Burhaniye ve Gömeçte belirlenen noktalarda “ Sualtı Resif Alanları” kazandırılması projesi kapsamında; deniz canlıları için yapılan yapay yuvalar olan, resif küplerini bitirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizimle birlikte, ülkesine gönül veren, proje ortaklarımız Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi , Gömeç Belediye Başkanlığı, Burhaniye Belediye Başkanlığına; ülkemiz ve çocuklarımız adına, minnettarız. Bu projeyle biyolojik çeşitliliği artırmak, habitat kaybını azaltmak, deniz canlılarına barınak olarak kullanacakları yeni alanlar oluşturmak, dalış turizmini geliştirmek ve sportif balıkçılığı destekleyerek bölge turizmini 12 ay canlı tutma arzusundayız.

Yapay resif bloklarının su altına yerleştirilmesi işlemi öncesinde Burhaniye İskele Yat Limanında geleceğimiz olan çocuklarımızla birlikte “Resif Küplerini Boyama Etkinliği” düzenledik .

Doğanın Yıldızları, çocuklarımız; balıkları, gemileri, dalgaları, kuşları hayal ederek etkinliğe destek veren resim sanatçılarımız, eşliğinde hayallerini onlar için özel olarak getirilmiş resif küplerinin üzerine aktarıyorlar. Resif küplerini özgür, dinamik ve enerjik Graffiti sanatıyla buluşturduk.

Etkinlikle geleceğimiz olan çocuklarımıza doğanın değerli olduğunu hissettirerek, doğaya saygıyı , doğayla olan ilişkilerinin gelişmesini ve  çevre bilincini güçlendirme yolunda farkındalık yarattığımıza inanıyoruz. Emeği geçen herkese güzel ülkemiz ve geleceğimiz adına yürekten teşekkür ediyoruz.

Proje, hava şartlarına bağlı olarak yapay resif bloklarının  su altına yerleştirilmesi işlemleriyle devam etmektedir.

Denize yerleştirildikten sonra projenin ikinci safhası olan izleme süreci başlayacaktır. İzleme sonucunda elde edilen veriler uygun bulunduğu takdirde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’müze projenin diğer etabı için müracaatta bulunacağız. Bakanlığımızca uygun görüldüğü takdirde projenin sürdürülmesine karar verilecektir. Diğer bir ifadeyle ilk safha olan yapay resiflerin denize yerleştirilmesi, projenin sonu değil aslında başlangıç safhasıdır. Proje sonuçlarının etkin şekilde izlenmesi, daha geniş kitlelere yayılması ve böylece sürdürülebilirliğin garantiye alınması faydalı olacaktır.