Gürcistan’da Yeni Yatırım Teşvik Programı


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının yazısına ve Tiflis Ticaret Müşavirliğinden alınan bilgilere atfen, Gürcistan'da asgari 10 milyon Gel (yaklaşık 3 milyon ABD Doları) yatırım yapacak ve 150 kişilik yeni istihdam oluşturacak uluslararası yabancı yatırımcıların 1 milyon Gel (Yaklaşık 300 bin ABD Doları)tutarına kadar devletten destek alabilmesine yönelik açıklanan teşvik programın 30/11/2020 tarihli Gürcistan Resmi Gazetesinde yayımlanan 717 sayılı Karar ile yürürlüğe girdiği belirtilmektedir
Yazıda devamla, iş süreçleri outsourcing alanındaki yatırımlarda ise yatırım zorunluluğu 5 milyon GEL ve asgari 200 istihdam oluşturma şartın bulunduğu, teşvik kapsamındaki alanların elektrik-elektronik mühendisliği  ürünleri;  uçak  parça  ve  modülleri  üretimi;  taşıtlar,  ekipman  ve  parçaları  üretimi;  iş hizmet/süreçleri  outsourcing;  depo  ve  lojistik  merkezleri  ile  uçak  bakım  ve  tamiri  olduğu  ifade edilmektedir.
Programa ilişkin detaylara Gürcistan Yatırım Ajansının http://www.enterprisegeorgia.gov.ge/en/News/the-state-program-fdi-grant sayfasından ve https://www.matsne.gov.ge/ka/document/view/5041643?publication=0  adresine yayımlanan Karardan ulaşılabilmektedir.
Gürcistan;  ülkemiz,  AB,  BDT ülkeleri ve  Çin  ile  serbest  ticaret  anlaşmalarına  sahip,  ayrıca  ABD, Kanada ve Japonya'ya GTS kapsamında tarife avantajlarıyla ihracat yapma imkânı olan bir ülkedir. Bu kapsamda Gürcistan'a, üçüncü ülkelere ihracat odaklı çeşitli uluslararası yatırımlar yapılmaktadır. Söz konusu  teşvikten  yararlanmak  isteyebilecek  firmalarımız  için  Gürcistan  üzerinden  tarife  avantajıyla erişimin  mümkün  olduğu  pazarlara  ihracat  gerçekleştirilmesinde  avantaj  ve  fırsatlar bulunduğu değerlendirilmektedir.

İlgili üyelerimize duyurulur.