Menşe Şahadetnamelerinin İhracattan Sonra Düzenlenmesi Hk.

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce tarafımıza iletilen yazıda Ticaret Bakanlığı’nın ilgili yazısına atfen;

İlgi (a)'da kayıtlı yazımızda, geçmişe yönelik Menşe Şahadetnamelerinin düzenlenmesine dair Ticaret Bakanlığının görüşü ve bahse konu şekilde ilgili belgenin düzenlenmesinde dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi verilmişti.

Menşe Şahadetnamelerinin ihracattan sonra verilmesi halinde 5 no'lu Gözlemler hanesinde "Sonradan Verilmiştir" ibaresinin eklenip eklenmeyeceğine ilişkin Birliğimizce Bakanlığın görüşüne muhtelif tarihlerde ayrıca başvurulmuştur. Başvurumuza istinaden, Bakanlığın konu hakkındaki müspet görüşünü içeren ilgi (b)'de kayıtlı yazı ekte sunulmuştur.

Konu hakkında MEDOS üzerinde çalışmalara ivedilikle başlanmış olup, ihracat yapıldıktan sonra düzenlenen Menşe Şahadetnamelerinin 5 No'lu Gözlemler hanesinde "Sonradan Verilmiştir" ibaresinin gözükmesine imkan sağlayacak teknik düzenleme, en geç 1 Ağustos 2023 tarihi itibariyle kullanıma hazır hale getirilecektir.

Bu itibarla, ilgili diğer dolaşım ve menşe ispat belgelerinde "Sonradan Verilmiştir" şeklinde belge onay işlemlerinde takip edilen prosedür dikkate alınmak kaydı ile, Menşe Şahadetnamelerinin ihracat yapıldıktan sonra da bahse konu ibare belgenin 5 no'lu hanesine eklenerek düzenlenebileceği hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim. Bilgileri aktarılmıştır.

Bilgilerinize arz ederiz

İLGİLİ YAZI İÇİN : TIKLAYINIZ