ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

 15.02.2017 tarihinde, Burhaniye Ticaret Odası toplantı salonunda, yapımı planlanan orta ölçekli sanayi sitesi ile ilgili olarak, Burhaniye Ticaret Odası yönetimi tarafından üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Toplantıda ilk olarak sözü alan Burhaniye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sarıbaş, “Burhaniye ekonomik hayatına katkı sunmak adına yapabileceğimiz en önemli adımlardan biri orta büyüklükte işyerlerinin yapımına öncelik etmek olacaktır” dedi. 

Ardından söz alan Burhaniye Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Aysel, “Bir süredir orta ölçekli sanayi sitesi yapımı ile ilgilenmekteyiz. Üyelerimizin talebi üzerine bu öncülüğü yapıyoruz. Mevcut durumdaki işyerlerinden daha büyük ölçekte işyeri, ihtiyaç olduğu kadar zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle hem yer seçimi hem de teşvikler ile ilgili araştırmalarımız yaptık. Bürokrasi ile ilgili ayrıntıları da değerlendirdik. Yer seçimi konusunda mevcut planladığımız yer dışında başka alternatiflerde bakıyoruz. Burada prensip olarak üyelerimizin talepleri ile hareket ettiğimizden bir kez daha yer, teşvikler ve imalat hakkında görüşleri almak ve bugüne kadar ki gelişmeleri aktarmak istedik. En önemli husus büyük işyerlerinin üretimi ve istihdamı arttıracak olması, yeni iş imkanları da yaratacak olmasıdır. Yöremiz insanına da yeni iş imkanı sağlanmış olacaktır. ” dedi.

Son olarak söz alan Burhaniye Ticaret Odası Avukatı Av. Erman PAZARBAŞI, “Araştırmalarımız yaptık. Kooperatif tüzel kişiliği ile bu organizasyonu yönetmek hem teşvikler hem de hukuki sorumluluk anlamında en uygun yöntemdir. Arazi konusunda kamu arazileri özel hukuk kişilerine ait arazilerden fiyat ve destekler anlamında avantajlı olmaktadır. Site harici yapılacak işyerlerine nazaran, sanayi sitesi vasfındaki modelde de teşviklerde bulunmaktadır. Bürokratik olarak 16-17 kurumun da görüşü alınması gerekecektir. Önümüzde bürokratik bir süreç bulunmaktadır.” dedi.  

Konuşmaların ardından üyelerin sanayi sitesi yer ihtimalleri, işyeri talebinin ciddiyeti, işyeri büyüklükleri konularında görüşleri alındı, değerlendirmeler yapıldı.  Yer tespiti ve izinler konusunda ön görüşmelerin tamamlanmasına müteakiben,  öncelikle Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığının bilgilendirilmesine, sözlü onayın ardından kooperatif kurularak işlemlerin resmi olarak başlatılmasının uygun olacağı kararlaştırıldı. Özellikle mevcut sanayi sitesinin devamındaki bölgede yapılmasının uygun olacağı değerlendirildi. Özellikle konut yapılaşmasının olmaması, tarım alanı olarak kullanılmaması ve şehir merkezine yakın olması yer seçiminde sanayi sitesinin devamında bir bölgenin yapılması uygun olacaktır denilerek görüş birliğine varıldı.