EİDS Yetki Doğrulama Sistemi Uygulama Esasları

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Gelen Yazıya Göre;

İlgide kayıtlı yazımızda, Ticaret Bakanlığınca taşınmaz malikinin tespitine yönelik Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü; hısımlık tespitine yönelik ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürütülerek sürece yönelik sistem geliştirmeleri ve entegrasyonlar tamamlanmış; anılan çalışmalar neticesinde Ticaret Bakanlığı birimleri ile E-Devlet Kapısı Entegrasyon Birimince gerçekleştirilen teknik çalışmaların ise sonuna gelindiği bildirilmektedir.

İkinci fazın uygulamaya geçmesine ilişkin belirlenen esaslar aşağıda maddeler halinde verilmiştir:

  • İlan platformlarınca, EİDS 2. Faz yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül 2024 tarihine kadar tamamlanacak, anılan tarih itibarıyla uygulama devreye alınacaktır.
  • 15 Eylül 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar sorgulama sonucu olumsuz olsa bile doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak, doğrulama yapılarak yayınlanan ilanlarda ise “EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı” yönünde bir logoya/ibareye yer verilecek, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise uygulama yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek şekilde tamamen devreye alınacaktır.
  • EİDS yetkilendirme sürecinde aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak ancak ilan platformlarında yayınlanan ilanlarda aynı taşınmaza ilişkin başka bir ilan bulunması durumunda diğer ilanlara ait fiyat bilgilerine ve bu ilanlara ulaşmayı sağlayan kısayollara/linklere yer verilecektir.
  • E-devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak ancak yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayından kalkmayacak;
    • İlanın yayından kalkacağı tarihin yetkilendirmenin sona ereceği tarihten önce olması halinde ilanın yayından kalkacağı tarihe kadar ilanda gerçekleştirilecek değişikliklerde sorgulama yapılmayacak, ilanın yayından kalkacağı tarihte ilanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeye ilişkin sorgulama tekrar gerçekleştirilecek ve sorgunun olumsuz dönmesi halinde ilan yenilenemeyecektir.
    • Yetkilendirmenin sona ereceği tarihin ilanın yayından kalkacağı tarihten önce olması halinde yetkilendirmenin sona ereceği tarihe kadar ilanda gerçekleştirilecek değişikliklerde sorgulama yapılmayacak, yetkilendirmenin sona ereceği tarihte yetkilendirmeye ilişkin sorgulama tekrar gerçekleştirilecek ve sorgunun olumsuz dönmesi halinde ilan yayından kaldırılacaktır.
  • Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak, verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecektir.
  • EİDS 2. Faz yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak ancak günlük kiralık taşınmazlar ile herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taşınmazlar (henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) uygulamaya dahil olmayacaktır.
  • Herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda, EİDS üzerinden doğrulanan taşınmaz ilanları ile aynı kategori altında yer alabilecek ancak tapusuz taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecektir.
  • EİDS sorgusu sonucu ilan platformuna dönülecek il, ilçe, ada ve parsel bilgileri değiştirilemeyecek şekilde ilanda yer alacak ancak ilanda mahalle bilgisi değiştirilebilir nitelikte olacaktır.
  • Uygulama devreye alındığı anda yayında olan ilanlar yayında kalmaya devam edecek ancak yayında olan ilanların yenilenmesi durumunda EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecektir.

Saygılarımızla.