Gıda İşletmeleri Karekod Uygulaması

Sayın Üyemiz,

Burhaniye Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Gelen Yazıya Göre;

Tüketicilerin Güvenilir gıdaya ulaşma hakkının kendileri tarafından takip edilebilirliğini sağlamak üzere, gıda işletmelerinin karekod uygulaması aracılığı ile yapması gerekenlere ilişkin işlem basamaklarını içeren Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bilgilendirme yazısı ekte yer almaktadır. Bu bağlamda gıda üretim, satış(perakende ve toptan) ve toplu tüketim yei olarak faaliyet gösteren üyelerinize gerekli duyurunun yapılmasını ve uygulamanın kullanılmasını teşvik etmek amacıyla gelen yazı ekte paylaşılmıştır.

Saygılarımızla


Ekteki Yazı:

Gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketici menfaatlerini en üst düzeyde korumak amacıyla, 13.06.2010 tarihli ve 27610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten ve piyasaya arz eden gıda işletmelerinin resmi kontrol ve denetimleri Bakanlığımızca yürütülmektedir.

Bakanlığımız, "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" yaklaşımı doğrultusunda, ülkemizde üretilen gıda maddelerinin birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar gıda güvenilirliğini sağlamak amacıyla, gıda üreten ve piyasaya arz eden işletmelerin resmi kontrollerini ülke genelinde kesintisiz olarak sürdürmektedir.

Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma hakkını kendilerinin de takip edebilmesini sağlamak üzere, "Tarım Cebimde" mobil uygulaması aracılığıyla, onaylı veya kayıtlı gıda işletmelerine ait "İşletme Adı", "İşletme Adresi" ve "İşletmeye Yapılan En Son Yurtiçi Resmi Kontrol Tarihi" gibi bilgilere erişim imkânı sunulmuştur.

Bu hizmetle, Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen resmi kontrollerin görünürlüğünün artırılması ve böylece tüketici menfaatlerinin en üst düzeyde korunması hedeflenmektedir. Gıda işletmecilerinin gönüllü olarak, Tarım ve Orman Bakanlığımızca belirlenen karekodu içeren görseli işletmelerinde sergilemesi sonucunda, tüketicilerin bu hizmetten faydalanması mümkün olacaktır. İşletmeciler, bu görselin A4 veya A5 boyutlarındaki çıktılarını https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet sitesinden alabileceklerdir. Bu görselin, gıda işletmelerinin görünür yerlerinde sergilenmesi öngörülmektedir. Tüketiciler, görsel üzerindeki karekodu "Tarım Cebimde" mobil uygulaması üzerinden okutarak, yukarıda belirtilen bilgilere erişim sağlayabileceklerdir.

Gıda işletmecilerinin hizmete dahil olabilmesi ve tüketicilerin bu hizmetten yararlanabilmesi için gerekli adımları içeren bilgilendirme dokümanı yazımız ekinde sunulmuştur. Bu kapsamda, müdürlüğünüz uhdesinde faaliyet gösteren gıda işletmelerine ait görsellerin çıktılarının alınarak, tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenmesi gerekmektedir.

Mevcut haliyle yalnızca Bakanlığımız ağı üzerinden erişilebilen https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet sitesi, gıda işletmecilerinin kullanımına ileri bir tarihte açılacaktır. Gıda işletmecilerinin hizmete dahil olabilmesi ve tüketicilerin hizmetten yararlanabilmesi için gerekli adımları içeren bilgilendirme dokümanı ise https://www.tarimorman.gov.tr/ ve https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM adreslerinde duyurulacaktır. Duyuruların ardından, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yerel basın ve yayın organlarında hizmete ilişkin haber ve tanıtımların gerçekleştirilmesi ile bilinirliğin artırılması sağlanacaktır.