2022 Yılı Organ Seçimleri Hakkında Önemli Duyuru !

Sayın Üyemiz;
Odamız organ seçimleri 15 Ekim 2022 Cumartesi günü hizmet binamızda gerçekleştirilecektir. Oy verme işlemi saat 09.00’da başlayıp 17.00’de sona erecek olup, oy kullanacak üyelerimizin yanlarında TC Kimlik No/Yabancı Kimlik No içeren bir kimlik belgesi bulundurması gerekmektedir.
Aşağıda yazılı olan hususlar, seçimlerde oy kullanacak veya aday olarak katılacaklar için bilgilendirme amaçlı paylaşılmış olup, daha detaylı bilgilere 5174 sayılı TOBB kanunu ve buna bağlı ilgili yönetmeliklerden ulaşılabilir (Organ Seçimleri Yönetmeliği, Oda Muamelat Yönetmeliği, Seçim Genelgeleri gibi…).


5174 sayılı Kanunun 81'inci maddesinin beşinci fıkrasında; Tüzel kişi temsilcisi gerçek kişiler, temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair ticaret sicil müdürlüğünden doksan gün içerisinde alınmış “Sicil Tastiknamesi”, “Seçim Yetki Belgesi” veya elektronik ortamda düzenlenmiş “Seçime Özgü e-Sicil Tasdiknamesi” ile gerçek kişilere ait ticari işletmelerin sahibi olan tacirler ise başka bir belgeye ihtiyaç duymaksızın T.C. numaralı kimlik kartı ile oy kullanabilecektir.
Şahıs firma yetkilisi resmi kimlik belgesi ile oy kullanabilecek olup, temsil ve ilzama yetkili tescilli başka bir temsilcisi olması halinde yine sicil müdürlüğünden belge almaları ve oy kullanma sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir.


“SEÇİM YETKİ BELGESİ” İLE “ SEÇİME ÖZGÜ E-SİCİL TASDİKNAMESİ” ALINMASINA İLİŞKİN DETAYLI BİLGİLERE AŞAĞIDA ULAŞABİLİRSİNİZ.


Oda seçimlerinde tüzel kişilerin (Limited Şirket, Anonim Şirket ve Kooperatiflerin) oy kullanmaları için yetki belgelerini almaları gerekmektedir.
SEÇİM İÇİN DÜZENLENECEK BELGELER;
A ) SEÇİME ÖZGÜ E-SİCİL TASDİKNAMESİ
* Belge talebi elektronik ortamda MERSİS üzerinden alınacaktır.
* Belge elektronik ortamda e-imzalı düzenlenecektir.
* Belge başvurusu münferit temsil yetkisine sahip tek temsilci tarafından yapılabilecektir.
* Bu belge münferit yetkiye sahip tek temsilcisi olan tüzel kişiler için düzenlenecektir.
* Bir münferit bir veya daha fazla sınırlı yetkiye sahip temsilcisi olan tüzel kişilerde; münferit yetkiye sahip tek temsilci için belge düzenlenebilecektir.
* Fiziki olarak düzenlenmeyecektir. Fiziki talepler SEÇİM YETKİ BELGESİ düzenlenmesi için dilekçe ile birlikte Ticaret Sicili Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
B ) SEÇİM YETKİ BELGESİ
* Belge talebi fiziki ortamda ıslak imzalı dilekçe ile alınacaktır.
* Online başvuru olmayacak ve belge e-imzalı düzenlenmeyecektir.
* Belge fiziki ortamda ıslak imzalı düzenlenecek ve teslim edilecektir.

* Belge sınırsız (münferit ve müşterek) yetkililer için düzenlenebilecektir. Sınırlı yetkililer için düzenlenmeyecektir.

C) TİCARET SİCİL TASTİKNAMESİ


Tüzel kişi temsilcisi gerçek kişilerin, temsil ettikleri tüzel kişinin tescilli ana sözleşmeleri gereğince temsil ve bağlayıcı işlem yapma yetkisine sahip olduklarına dair Ticaret Sicil Müdürlüğünden doksan gün içerisinde alınmış sicil tasdiknamesinin oy kullanma sırasında ibrazı gerekir. İbraz edilen sicil tasdiknamesinin bir fotokopisi oy kullanılan sandık kurulu başkanına teslim edilir.
ÖNEMLİ NOT:
*  Yeni düzenleme nedeniyle imza sirküleri ile oy kullanılamayacaktır.
*  Seçmen listelerinde adı yazılı olmayan üyeler oy kullanamayacaktır.
*  Şubeler için seçim yetki belgesi düzenlenecek olup, seçime özgü e-sicil tasdiknamesi başvurusunda bulunulmayacaktır.
*  Sınırlı imza yetkililerine seçim yetki belgesi ve seçime özgü sicil tasdiknamesi düzenlenmeyecektir.
*  Organ Seçimleri Yönetmeliği 'nin 41 inci maddesinin ‘g' bendi “Gerçek kişiler seçimlere bizzat iştirak ederler. Bu kişiler, seçme ve seçilme haklarını vekâleten veya ticari mümessil vasıtasıyla kullandıramazlar” hükmünü içermekte, tüzel kişi temsilcilerinin yetki belgesiyle oy kullanabilecekleri hususu ise mevzuatta ayrıntılı olarak düzenlenmiş bulunmaktadır. Gerçek kişilerin gerek kendi adlarına ve gerekse tüzel kişi temsilcisi sıfatıyla bir başkasına vekâleten oy kullandırmaları mümkün değildir.
*  Ticaret Sicilinde tescilli, Odamıza en az iki yıldır kaydı bulunan, 18 yaşını bitirmiş gerçek kişilerle, tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için, ana sözleşmeye uygun şekilde temsil ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkilendirilmiş ve ticaret siciline tescil edilmiş olmak, ticari ve sınai kazanç dolayısı ile gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak ve 5174 sayılı Kanunun 10 uncu ve 32 inci maddeleri uyarınca meslek grubu ve seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dâhil edilmiş olmak kaydı ile seçimlerde oy kullanılabilinecektir.
• Seçim günü yoğunluk yaşanmaması için seçim gününden önce yetki belgelerinizi almanız önemle rica olunur.
Bilgilerinize sunar, seçimlerin üyelerimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.

Seçim Yetki Belgesi Talep Dilekçesi için : TIKLAYINIZ