Burhaniye

 

SAKLI CENNET

BURHANİYE / ÖREN

Edremit Körfezi’nde  Assos, Truva ve Bergama arasında yer alan Antik Adramytteion Liman Şehri, Kaplıcalar ve Kaya Sunakları Diyarı”...

            Antik Çağ’ın adalet, barış, sağlık ve buluşma merkezi olan Burhaniye, “Zeytin Rivierası” olarak anılan Edremit Körfezi’nin şirin bir yerleşim merkezidir.

            Balıkesir – İzmir – Çanakkale yol ayrımı üzerinde bulunması, hem ulaşımı kolaylaştırmakta hem de ilçenin turistik önemini arttırmaktadır.

            Batıda Ege Denizi, kuzeyde Edremit, güneyde Gömeç ve Ayvalık, güneydoğuda da Bergama ile komşu olan ilçe, kuzeyinde yer alan Kaz Dağları ile doğu ve güneydoğusunda yer alan Madra Dağları arasındaki verimli topraklardan oluşan ova üstünde kurulmuştur.

            Denizden ortalama yüksekliği 10 m. olan Burhaniye’nin Ege Denizi’ne 17 km. uzunluğunda kıyı bandı vardır. Bu kıyı bandında kilometrelerce uzunluğunda ince ve temiz kumlu doğal plajlar yer almaktadır. Tertemiz suyu ve ince kumu ile dünyaca  ünlü Ören Plajı başta olmak üzere birçok plaj2000 yılından bu yana , artık tüm dünyada  “Denize Girilebilirlik Ölçütü” olan ve Avrupa Çevre Eğitim Vakfı  (Feee)  tarafından verilen  Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiştir.

            Burhaniye - Ören, Altınoluk’la birlikte Dünya’nın en yoğun oksijen oranına sahip olduğundan “Oksijen Çadırı” olarak anılması boşuna değildir.

            Burhaniye sahilleri ışıl ışıl parıldamasından dolayı mitolojide “Işık Sahili” olarak geçer. Tanrıça Hera’nın İda Dağlarından gelip bu ışıl ışıl kumsalda güzelliğine güzellik kattığı rivayet edilir.

Burhaniye’nin Geçmişine Yolculuk

Şehrin tarihçesi, bilinen ilk yerleşim yeri olan ve bugünkü İskele Mevkii yakınlarında  Lidya Kralı Krezüs’ ten çok

önceleri kurulan  Anahor veya Pidasus adlarıyla anılan şehir ile başlar. 

            M.Ö. 1443 yılında , ilk kez  Mysia  bölgesi halkı tarafından inşa edilmiş olan kent, Antik Çağda  Adramytteion’a  bağlı olarak kalmış ve tarih boyunca da  Adramytteion veya Latince  Adramyttium  adları ile birlikte anılmıştır.

Adramytteion adı Lidya Kralı Krezüs’ün  kardeşi  Adramys’ten kaynaklanır. Adramys, savaşlarda harap olan kenti yeniden inşa ettirmiş ve kendi adını vermiştir.

Tarih kitapları Edremit Körfezi’nin çok eski çağlardaki en önemli yerleşim yerinin Eski Edremit diye bilinen, bugünkü Ören İskelesi yanında bulunan Karataş Mevkii’nden itibaren  8 km. çapında bir daireyi kapsayan  Adramytteion olduğunu yazar. Tarihçiler Adramytteion’un  civarında Troya, Pergamon ve Taip gibi ünlü şehirlerin bulunduğunu , o devirde bölgedeki tek Anayasa Mahkemesinin Adramytteion’da  olduğunu ve kentin Hukuk Merkezi olarak anıldığını belirtirler.

            Romalıların istila devrinde Edremit ile birlikte Roma İmparatorluğu topraklarına katılmış olan kent, bu devirde kültürel bakımdan çok önemli bir yerde bulunmaktaydı.

            Daha sonraları Bizans İmparatorluğu egemenliğine giren şehir bu dönemde önemini giderek kaybetmiş ve bu topraklar üzerinde sık sık yaşanan savaşlardan dolayı günümüze çok az sayıda tarihi eser kalmıştır.

            Selçuklu İmparatorluğu’nun  yükselme devrinde  bu  imparatorluğun  egemenliğine giren kente, Selçuklu İmparatoru Kılıç Aslan tarafından Sınır Komutanı olarak  Taylı Baba gönderilmiş; Taylı Baba bölgeyi Bizanslılardan tamamen

temizlemiş ve dağınık halde yaşayan halkı bugünkü Taylıeli Köyü’nün olduğu yerde toplayarak burayı  merkez yapmıştır. Ancak bölgenin dağlık ve genişlemeye elverişsiz olması yüzünden Taylıeli Halkını daha sonra bugünkü Memiş Mahallesi’nin olduğu düzlüğe taşımıştır.

            Selçuklular’ın dağılması ile Karesioğulları’nın eline geçen kent,1323 yılında da Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır.  1484 yılında ise bugünkü Kızıklı Köyü’ne doğru uzanan Su Kemeri’ne atfen  Kemer adını almıştır. 1866 yılına kadar Edremit’e bağlı bir Bucak olan kent, 1867 yılında bağımsız İlçe olmuştur. 19. yy’da  Sultan Abdülhamit zamanında oğlu Burhanettin’in adına  atfen ilçenin adı Burhaniye olarak  değiştirilmiştir.

            Milli Mücadele döneminde tüm Ege Bölgesi ile birlikte işgale uğrayan Burhaniye 08.Eylül.1922’de kurtulmuştur.

Gezi Rotası

-  KAYA  SUNAKLARI  -

  Genel Karakteristik

Yöremizdeki Madra Dağı’nın eteklerinde, özellikle de Burhaniye sınırları içinde yoğun bir şekilde karşılaşılan Kaya Sunakları plan bakımından Antik Çağ’ın tapım yerlerinden farklıdır. Temel antik dini merkezler, tapınak yapılarını barındırır-ken; Kaya Sunaklarının bulunduğu alanlarda ise en azından bugüne kalacak kadar sağlam olan dini yapılara önem verilmemiş-tir. Bunun nedeni; Kaya Sunaklarının temsil ettiği dinsel düşünüş tarzının, doğayla bütünleşmeyi gerektirmesidir.

            Merkezinde bir Ana Tanrıça olan bu inanç sistemi, Kaya Sunağını Ana Tanrıça ve Eşi ile özdeşleştirmektedir. Dolayı-sıyla da Kaya Sunağı, Tanrıçanın eşiyle birlikte oturup evrendeki canlıları yönettiği ‘İkili Taht’ olarak görülmekteydi. Bu doğa kültünde Kaya Sunağı Eril Doğa Gücünü , Mağara ise gizemlerle birlikte Dişil Doğa Gücünü sembolleştirmekteydi.

            Kaya Sunaklarındaki ayinler büyük olasılıkla evren yapısını sembolize ediyordu. Dinsel törenler de evrensel yapının işlerliğini göz önüne sermek için yapılırdı. Ana Tanrıça Kültü’ne bağlı seçilmiş insanlar önce düz bir alanda toplanır, alanın etrafındaki havuzlarda arınırlardı. Böylelikle törene ve adakların Tanrıçaya sunulmasına hazır hale gelirlerdi ki, bunun için Kaya Sunaklarının çevresine nişler oyulmuştu. Sunakta toplanan gruptan belirli kişiler seçilerek, Tanrıçanın sırlarına ulaşmak için kayanın zirve noktasına götürülür ve orada bulunan havuzda kanla yapılan arınma töreninden sonra da, Ana Tanrıça ve eşini sembolize eden İkili Taht önünde kendilerine ‘Tanrıçanın Bilgisi’ fısıldanırdı.

            Genel olarak Trako-Frig tipli bir çıkış gösteren Kaya Sunaklarının Erken demir Çağı’ndan başlayan ve hatta Bronz Çağı’na uzanan bir geçmişi olmalıdır. Bu sunakların daha sonra Roma Devri’nde kullanıldığı ve Erken Hıristiyanlık sürecin-de de faal olduğu fark edilmektedir. Sunaklar aynı kültistik ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte örgütlenmiş olup, Demir Çağı Trak ve Avrupa Kültleri’yle Anadolu ve Ege Kültleri’nin bir kavşak ve kaynaşım noktası olan bölgeye özgü nitelikler de sergilemektedirler.

            Cilalı Taş Devri’nden beri var olan Tanrılaştırılmış Doğa ve Bereket İnancı’nın en güzel örnekleri olan Kaya Sunakları, temsil ettikleri evren gibi, kendi sırlarını da bize henüz tam olarak vermiş değildirler. Üzerlerinde daha çok geniş araştırmalara gerek vardır. Burhaniye ve çevresinde bu konuda yapılacak araştırmalar, bizi kuşkusuz çok daha ileri ve inanılmaz sonuçlara götürecektir. 

DELİK TAŞ - Dutluca Köyü 

Dutluca Köyü ve çevresindeki çok sayıda arkeolojik buluntunun en dikkat çekici olanı hiç kuşkusuz  köyün kuzeyin-deki Delik Taş Kaya Sunağı’dır.  Üzerinde insan eliyle yapılmış düzenlemelerle ritualistik bir nitelik kazandırılmış olan Delik Taş, geniş bir kaya bloğu ile orta kısmında yer almaktadır.

ŞAHİNLER KÖYÜ CAMİİ

            Yaklaşık 150 yıllık olduğu tahmin edilen Şahinler Köyü Camii; Türk-İslam aleminde, içerisinde eski hat örnekleri olmayan, buna karşın köy mezarlığı ve Rezelli Değirmeni ile çeşitli doğa ve meyve fresklerinden oluşan süslemeli kubbesiyle çok ayrı özellikte bir camidir. 1993-94 yıllarında Vakıflar Müdürlüğü tarafından Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu denetiminde restore ettirilmiştir.

SAĞLIK TURİZMİ

İklim ve Hava

            Alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak zengin bir potansiyele sahip olan Burhaniye; doğal şifalı suların bolluğu, tabiatın mucizesi zeytinyağı ve Alpler’den sonra % 22 ile dünyanın en yoğun oksijen oranını içeren

havasıyla tam bir ‘Sağlık Merkezi’dir. Yörenin Oksijen Çadırı olarak anılması boşuna değildir.

            Bu özelliklerinin yanında, mitolojide ‘Rüzgarlı Bayır’ olarak bilinen yöremizde yazın en sıcak aylarında bile ideal nem oranı ile ( yıllık ortalama nem oranı % 60 , yaz ayları ortalama nem oranı % 50 ) en sağlıklı iklim koşullarında tatilinizi geçireceksiniz.


Termal Turizm

Gerek Burhaniye gerekse tüm Körfez Bölgesi açısından en çok gelecek vaat eden turizm türü, çeşitli kaplıcaları ve içmeleri ile Termal Turizm’dir. 

DUTLUCA KÖYÜ  İÇMELERİ  : Burhaniye’ye 12 km. uzaklıktaki Dutluca Köyü’ndeki içme suyu 15-16 derece sıcaklığında olup, İdrar  Yolu ve Böbrek Hastalıklarına iyi  gelmektedir.

KARADERE - ASARKAYA ŞİFALI SUYU : Burhaniye’ye 28 km , Karadere Köyü’ne 14 km. uzaklıktaki  Asarkaya Kaya Sunağı’nın

yamacındaki şifalı su çeşitli deri hastalıklarına iyi gelmektedir.

BOSTANCI   KAPLICALARI  : Burhaniye’nin Edremit çıkışında ve Burhaniye’ye 10 km. uzaklıkta, son derece modern tesisler vardır. Ortalama  51 derece sıcaklıktaki yıkanma suyu Romatizma, Siyatik, Lumbago ve Kadın  Hastalıklarına iyi gelmektedir.

       Burhaniye - Edremit yol ayrımında olduğundan ulaşım çok kolaydır. Günün her saatinde minibüslerle gidilebilmektedir.

Burhaniye Kuva-yı Milliye Kültür Müzesi

1930 ‘lu yıllarda Halkevi, daha sonraları  Askeri Mahfel olarak kullanılmış olan tarihi bina, Burhaniye Belediye Başkanlığı tarafından restore ettirilerek Kültür Müzesi olarak Burhaniye kültür yaşamına kazandırılmıştır. 

İçinde kentin tarihini yansıtan arkeolojik eserlerin yanı sıra, yörenin etnografik değerlerinin ve özellikle de Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuva-yı Milliyecilerin çeşitli malzemelerinin sergilendiği, Burhaniye Kuva-yı Milliye Kültür Müzesi Burhaniye kültür ve tarihini yansıtması açısından oldukça önemli bir yerdir. Bölgedeki diğer müzelerden farkı, daha çağdaş ve modern anlamda eser sergileme biçiminin olması ve halkın kendi kültürüne yabancı kalmaması adına girişinin ücretsiz olmasıdır.   

Bizimköy Sesli ve Hareketli Etnografya Galerisi

            Anadolu kültürü ve yaşantısının  nostaljik unsurlarının  birebir boyuttaki sesli ve hareketli mankenlerle canlandırıldığı, bizleri geçmişe götüren, gezilmesi görülmesi gereken bir etnografya galerisi. Anadolu’da köy odasından tutun el hızarı, bileyici, su ile çalışan un değirmeni ve hayvan sağımına varıncaya kadar çeşitli kültürel unsurların canlandırıldığı Bizimköy, Türkiye’nin “İlk Sesli ve Hareketli Etnografya Galerisi” olma özelliğini de taşıyor.

 

Tabiatın Mucizesi Zeytinyağı

            Zeytinyağı bir mucizedir. Ömürboyu sağlıklı bir yaşam için mutlaka tüketilmesi gereken zeytinyağı hazmı kolaylaştırır,

mideyi ülsere karşı korur, kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürerek kalp krizi riskini azaltır. Bağırsak, idrar yolları ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir.

            Anne sütüne eşdeğer oranda lineoleik asit içeren zeytinyağı çocukların beyin gelişimini hızlandırır. İçindeki A, D, E ve K vitaminleri hücreleri yeniler, doku ve organlarda yaşlanmayı geciktirir.

            1993’te A.B.D.’nin Boston kentinde Harward Üniversitesinde düzenlenen bilimsel bir konferansta, zeytinyağının her öğünde mutlaka bulunması gereken besinlerin başında geldiği belirtilmiştir.


Zeytinyağı Kullanımıyla İlgili Bazı Öneriler

·      Adale ağrıları için biberiye otu ve zeytinyağını karıştırıp masaj uygulayın.

·      Güçlü diş etleri için arada bir ağzınızı zeytinyağı ile çalkalayın.

·      Pırıl pırıl ve canlı saçlar için şampuandan sonra saçlarınıza limonsuyu - yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını sürüp, bir süre sonra yıkayın.

·      Zeytinyağı ve kolonya saçlardaki kepekleri yok eder.

·      Alkol almadan önce içilen birkaç çay kaşığı zeytinyağı alkolün etkisini azaltı

 

DİĞER TURİZM TÜRLERİ 

            1,5 km. boyunca yay gibi kıvrılan, Altın Kumlu Ören Plajı genişliği ile de Türkiye’nin en dikkat çekici plajlarından biridir. Denize, kuma ve güneşe endekslenmiş günümüz kıyı yerleşim yerlerine göre, doğallığı bozulmamış ender kıyı şeritlerin- dendir. Ören Plajı temizliği ve doğallığıyla, artık tüm Dünya’da ‘Denize Girilebilirlik’ ölçütü olan Mavi Bayrak ile de taçlan- dırılmıştır. 

            Geniş ve doğal kumlu Ören Plajı ulusal ve uluslararası Plaj Voleybolu (Beach Volley) için de çok idealdir.

            Ören’deki doğal bitki örtüsü de ‘Doğal ve Tarihi Sit alanı’ kapsamında koruma altına alınmıştır. Zaten Ören Meydanı da özellikle Sedir ( Cedrus liboni ) , Fıstık Çamı ( Pinus pinea ) ve Palamut Meşesi  ( Quercus Sg ) gibi anıt ağaçlar ile dikkati çekmektedir.

            Artık yöremizin simgesi haline gelen rüzgar, sizleri Yelken ve Windsurf  sporlarına davet etmektedir. Burhaniye Yelken Kulübü her yaz eğitici kurslar açmakta ve çeşitli yarışmalar düzenlemektedir.

            250 yat bağlama kapasiteli İskele Yat Limanı, yatlarıyla gelen turistlere de yörenin tüm çekiciliklerinden yararlanma olanağı sunmaktadır.    

            Her yıl Aralık ayının sonuna doğru yapılan Deve Güreşleri de ilçe yaşamına ayrı bir renk katmakta ve çevreden gelen-ler tarafından ilgiyle izlenmektedir.

            Doğal bitki örtüsü ve arazi şeklinin uygunluğu, yöremizde av turizmi için altyapı oluşturan zengin bir yaban hayatı

barındırmaktadır. Yörede yaban domuzu, kınalı keklik, bıldırcın, tavşan, yaban ördeği ve çulluk gibi hayvanlar avlanmakt

            Burhaniye Belediye Başkanlığınca her yıl Ağustos ayı başlarında  düzenlenmekte olan  “Kültür, Turizm ve Zeytin Şenliği”nde ; Konser , Halk Oyunları , Tiyatro , Panel, Konferans , Sergi gibi çeşitli etkinlikler yer alıyor. Şenlik boyunca tüm Körfez Bölgesi halkı Burhaniye’ye akın etmekte ve çok renkli günler yaşanmaktadır.

Yaylalar - Trekking 

  Burhaniye ve çevresinde denizden itibaren kızılçam ve makiler yaygındır. Madra Dağları’nda meşe ve karaçam ormanları bulunmaktadır. 

            Madra Dağları’nın eteklerindeki ortalama 800 - 900 m. rakımlı yaylalarda ve yayla köylerinde yazın o sıcak aylarında serinleme olanağı bulacak; bütünüyle doğal ortamda yetişen her tür sebze ve meyveyi kaynağında tüketeceksiniz.  

            Bol oksijenli havası, bozulmamış doğal bitki örtüsü ve gürül gürül akan akarsularıyla muhteşem bir doğa içinde yürüyüş şansı da sizleri beklemektedir. Doğa yürüyüşü - Trekking için sizlere birbirinden güzel üç ayrı  parkur seçeneği sunuyoruz . Size kalansa Seçmek ve Yürümek ...


1. Bahadınlı - Karadere ....................................         7 km.

2. Şarköy - Hisarköy - Şahinler - Taylıeli ........         16 km.

3. Bahadınlı - Yaylacık - Avunduk - Kırtık .....           15 km

 

ULAŞIM OLANAKLARI

            İzmir - Balıkesir - Çanakkale üçgeninin ortasında bulunan Burhaniye, karayolu ulaşımı açısından son derece şanslı bir ilçedir.

Günün her saatinde İzmir ve Balıkesir’e otobüs bulunmakta ; Burhaniye ile İstanbul, Çanakkale, Bursa ve Ankara arasında her gün saat 24.00’e kadar çok sayıda karşılıklı otobüs seferleri yapılmaktadır. 

            Türk  Hava Yolları  Burhaniye ( Körfez )  – İstanbul  Ankara  ve aktarmalı Türkiye’nin her yerine uçuş gerçekleştirmektedir. arasında her gün  karşılıklı olarak tarifeli uçuşlar yapmaktadır. Yurtdışı  uçuşları Nisan – Kasım ayları arası Almanya Düseldorf ve Köln Bonn uçuşları Koca Seyit Havaalandan gerçekleşmektedir.

            Ayrıca, turizm sezonunun yoğunluğuna bağlı olarak bazı özel havayolu şirketleri de yaz aylarında Burhaniye - İstanbul arasında tarifeli uçuşlar düzenlemektedir.

            Akçay’daki TCDD kampından Balıkesir’e otobüs bağlantılı olarak hergün Burhaniye - Ankara arasında demiryolu ile ulaşım olanağı da vardır.

            Körfez Bölgesi’nin merkezi’nde bulunan Burhaniye’den Ayvalık, Edremit, Akçay, Altınoluk gibi turistik yerlere günün her saatinde minibüs ile ulaşım ağı bulunmaktadır.   

            Yaz aylarında Ören - Akçay arasında karşılıklı motorbot seferleri düzenlenmektedir.


Selçuk ( Efes )                               245 km

Edremit                                            13 km

Akçay ( Edremit üzerinden )            23 km

Akçay ( Sahilden )                           14 km

Altınoluk                                          41 km

Ayvalık                                            34 km

Assos ( Behramkale )                   105 km

 Truva                                           123 km

Çanakkale                                    142 km

Balıkesir                                         93 km

İstanbul                                        486 km

İzmir                                             175 km


Günübirlik Tekne Turları

Burhaniye’de günlük tekne turlarına katılabilirsiniz.Güzel koylarımızda, maviliklerde yüzmek ve eğlenmek, ayrıca  Balık ve ekmek ikramlarıyla, su üstü sporlarıyla çeşitlenmekte

Kuzey Eğe Mutfağı ve Burhaniye

Ülkemizin zengin yemek kültüre sahip olduğu ilçelerimizden biri olan ve  yemek çeşitliliğine rastlanan ve gastronomi mirasının korunmayı amaçladığı Burhaniyemiz lezzetli yemeklerle zeytinyağlı ve deniz ürünleriyle öne çıkmaktadır.Ören, Öğretmenler  ve  iskele Mahallelerimizde hafta sonları ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşmakta sahil kenarlarında bir birinden güzel restaurantlar da  kaliteli yemeklerle hizmet vermektedir.