KDV İADELERİNİ 5 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE ALMA İMKANI VEREN UYGULAMA
Bugünkü yazımızda, özellikle yüksek enflasyon nedeniyle maliyetlerin arttığı dönemlerde işletmelere ciddi bir finansman yükü oluşturan iade edilebilir KDV’nin, hızlı bir şekilde işletmeye nakit olarak girmesini sağlayan “artırımlı teminat uygulaması”ndan bahsedeceğiz.
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda, mükelleflerin indirim yoluyla gideremedikleri KDV’nin, yine kanunda belirtilen durumlarda mükellefe iade edilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.
KDV iadelerinin hangi durumlarda doğacağı ve iadenin nasıl yapılacağı hususları, KDV kanunu ve bu kanuna bağlı olarak yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde ve diğer tali mevzuatlarda düzenlenmiştir.
Buna göre, mükellefler, kanunen iade almaya hak kazandıkları KDV’yi, nakden ve/veya vergi ve SGK borçlarına mahsuben, bağlı oldukları vergi dairesinden talep edebilmektedirler.
Bazı durumlar hariç genel olarak mahsuben KDV iadelerinde Yeminli Mali Müşavir veya vergi inceleme raporu aranmamaktadır.
1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren aylık bazda 10.000 TL’yi (Mayıs 2022 döneminden öncekilerde 5.000 TL) aşan nakden iadelerde ise Yeminli Mali Müşavir raporu veya vergi inceleme raporu gerekmektedir.
Gerek Yeminli Mali Müşavir raporu gerekse vergi inceleme raporu ile talep edilen KDV iade tutarlarının, işletme hesaplarına geçmesi belirli bir süre almaktadır.
Günümüz koşullarında enflasyondan kaynaklanan yüksek maliyet artışları nedeniyle işletmelerin finansmana erişim imkanları zorlaşmış ve finansman maliyetleri de artmıştır.
Bu sebeple işletmeler bünyelerinde nakde dönüştürebilecekleri enstrümanların daha hızlı nakde dönüşümlerini sağlayacak arayışlara girmişlerdir.
Bu kapsamda işletmelerin, devreden ve kanunda belirtilen şartlarda nakden iade edilebilir aşamada olan KDV’lerinin, hızlı bir şekilde idareden geri alınıp işletme ihtiyaçlarında kullanılması hususu önem kazanmıştır.
KDV iade alacaklarının mükelleflere iade süresinin azaltılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından birçok düzenleme yapılmıştır.
Bu düzenlemelerden birisi de, mükelleflerin nakit iade talebinin, belirli prosedürlerden arındırılarak hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağlamaya yönelik olarak çıkarılan artırımlı teminat ile iade uygulamasıdır.
Uygulamanın nasıl olacağına dair açıklamalar KDV Genel Uygulama Tebliği’nin IV/A/5.6.Artırımlı Teminat Uygulaması bölümünde yapılmıştır.
Bu uygulamaya göre;
-KDV iadesi yönünden özel esaslara tabi olan mükellefler dışında kalan mükellefler, ilgili dönem KDV beyannamesini verdikten sonra, iade için gerekli bilgi ve belgeleri internet vergi dairesinden sisteme yükleyecekler,
-Nakden talep edecekleri KDV iadesi tutarının %120’si oranında (200.000 TL tutarında nakden iade talebi için 240.000 TL tutarında. İTUS sertifikası sahibi mükellefler için %60’ı oranında yani 120.000 TL tutarında) banka teminat mektubu vererek iade talebinde bulunabilecekler,
-Ve bu şekildeki iade talepleri kapsamındaki nakit KDV iadesi 5 iş günü içinde gerçekleşecektir. İade tutarının limit aşımı nedeniyle bir üst makam tarafından onaylanması gerektiği durumlarda bazen bu süre 5 iş gününü aşabilmektedir.
-Sonradan (teminat mektubunun çözümü sürecinde vergi dairesi ve YMM tarafından yapılacak kontroller sırasında) ortaya çıkabilecek olumsuzluklar/hatalar nedeniyle iade tutarının azalması halinde haksız iade söz konusu olacağından, vergi ziyaı cezası ile karşılaşmamak için, KDV beyanında talep edilen iade tutarının tamamının bu uygulama kapsamında istenmeyip, tedbiren bir kısmının, mahsuben ya da YMM raporu sonucuna göre nakden iade alınmak üzere içeride bırakılması uygun olacaktır.
-Bu iade gerçekleştikten sonra, vergi dairesine, en geç altı ay içinde, teminat mektubunun çözümü için Yeminli Mali Müşavir KDV iade raporu verilecektir.
-Herhangi bir eksiklik/olumsuzluk olmaması durumunda, Yeminli Mali Müşavir KDV iade raporunun vergi dairesine teslim tarihinden itibaren en geç iki ay içinde teminat mektubu mükellefe iade edilecektir.
Yukarıda açıklandığı üzere bu uygulama, işletmelerin nakit KDV iade tutarlarının 5 iş günü içinde hesaplarına geçmesini sağlamaktadır.
Sonuç olarak, işletme ve finansman maliyetlerinin her geçen gün arttığı günümüzde, kredi kullanım maliyetine göre daha düşük bir maliyetle alınabilecek teminat mektubu ile, bekleyen KDV iadelerini hızlı bir şekilde nakde dönüştürmeyi sağlayan bu uygulamadan faydalanmanın işletmeler için avantaj sağlayacağı kanaatindeyiz.
Saygılarımla