LABORATUVAR EKONOMİSİ Mİ, LABORATUVAR FARESİ Mİ?

26 Şubat 2022’de Twitter sohbet odasında 132 bin kişi dinleyici ile Dünya rekoru kıran ünlü Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın “Baca ekonomisinden, laboratuvar ekonomisine geçemeyen ülkeler, silinecek…” sözü gelecek hakkında çok önemli bir tespitti. Peki biz bunun için, bir laboratuvar faresi olmamak için ne yapabiliriz? 

Aslında Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın demeye çalıştığı, sadece fabrikalarla 21’inci yüzyılda ilerleme veya büyüme olamayacağı. Dünyada varlığını sürdürmek isteyen ülkeler bilime ve teknolojiye yatırım yapmalı ve bunun için çalışmalı. Aksi takdirde tarih sayfalarından yavaş yavaş silinecekler. 

Ülkemizin ağır bir ekonomik gündemle sarsıldığı, dünyanın da küresel salgın ve bir de üstüne yakın zamanda çıkan savaş nedeniyle zor günler geçirdiği bir dönemde, baca ekonomisinden laboratuvar ekonomisine geçmek mümkün değil gibi geliyor olabilir. Ancak insan isteyince neler mümkün! Bunun en güzel örneklerinden biri Burhaniye Ticaret Odası’nda “Kalite için Analiz Projesi” kapsamında kurulan kimyasal ve duyusal analiz laboratuvarları.

Burhaniye tarım ve turizm alanlarında önemli kaynakları ve potansiyeli olan bir ilçe. Ancak komşuları olan Ayvalık ve Edremit’in popülerliğinden olsa gerek adı biraz gerilerde kalmış. Şimdilerde Burhaniye Ticaret Odası’nın yaptığı organik tarım, coğrafi işaretli ürünler, doğal turizm alanları ve bölgenin ihtiyacı olan laboratuvar kurulumuna yönelik projelerle adını daha sık duymaya başladığımız veya bu yazı sayesinde duyacağınız bir yer. 

Özellikle zeytin ve zeytinyağı üretici şehirlerde son on yıldır daha da önem kazanan coğrafi işaret konusunda Burhaniye Ticaret Odası da kolları sıvadı. 2020 yılında Türk Patent Kurumu tarafından onaylanan “Burhaniye Zeytinyağı Coğrafi İşareti”, Edremit Körfezi’nin kalbindeki ilçemizin keşfedilmemiş güzelliğini ortaya çıkaracak gibi gözüküyor.

Gelecek için umut Burhaniye'de

Coğrafi işaret başvuru çalışmalarında ve daha sonra “Kalite için Analiz” projesinin yazılma aşamalarında bizzat görev aldığım için mutluyum. Beni daha da heyecanlandıran ise bu çalışmaların kağıt üzerinde kalmayıp, eyleme geçilmesi ve kimyasal, duyusal analiz laboratuvarlarının kurulup hayata geçirilmiş olması. Bunun için öncelikle altyapı çalışması gerçekleştirilerek gerekli ekipmanlar, cihazlar alındı ve uluslararası standartlara uygun hale getirildi. Ardından duyusal analiz için gereken insan kaynağını sağlamak amacıyla Ağustos ayından itibaren panel çalışmalarına, eğitimlere başlandı. Eğitmenliğini ve panel liderliğini yapmaktan gurur duyduğum “Burhaniye Ticaret Odası Duyusal Analiz Paneli" Türkiye’de örnek gösterilen gruplardan biri olacak diye düşünüyorum çünkü sıkı bir çalışma yapılıyor ve genç bir ekip, ciddi emek harcıyor.

Laboratuvar ekonomisine geçişin önemini fark eden ve bu yönde hızlı eyleme geçen Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel’i ve Genel Sekreter Ersel Pazarbaşı’nı da huzurlarınızda tebrik etmek isterim. Herkesin endişeli düşünceler içinde geleceğe dair umutlarını neredeyse kaybettiği bir dönemde, yeni projelerle ve gençlere güvenerek yola çıkmak vizyonerliğin çok önemli bir göstergesi bence.     

Güzel günler gelecek, gençlerin ve deneyim sahibi olanların el ele vermesiyle.

Dr. Dilşen Oktay Ertem - 2.3.2022