İHRACAT YAPAN ŞİRKETLERE ÖNEMLİ BİR FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLAYAN KDV İADESİ NASIL ALINIR?

İHRACAT YAPAN ŞİRKETLERE ÖNEMLİ BİR FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLAYAN KDV İADESİ NASIL ALINIR?

Bugünkü yazımızda, şirketler (KDV mükellefi şahıs işletmeleri veya sermaye şirketleri) tarafından çoğu zaman ihmal edilen, ihracattan doğan KDV iadesi uygulamasından kısaca bahsedeceğiz.

İhracat yaparak, ülkemize döviz kazandıran şirketlere, devlet tarafından bazı teşvikler ve avantajlar sağlanmaktadır. Bunlardan biri de KDV iadesidir.

3065 Sayılı KDV Kanununa göre, gerek gümrük beyannameli gerekse mikro ihracat dediğimiz online satış yoluyla ihracat yapan şirketler, ihraç ettikleri ürünlerin alımı veya üretimi nedeniyle yüklendikleri ve indirim yoluyla eritemedikleri KDV’leri, nakden veya vergi/SGK borçlarına mahsuben iade alabilmektedirler.

İade hakkından yararlanmak için aşağıda özet olarak sunulan işlemlerin yapılması gerekmektedir;

-Öncelikle alış faturaları kontrol edilerek, ihraç edilen (GÇB veya ETGB ile) ürünlerin alımı veya üretiminde yüklenilen KDV tespit edilecek. Bu KDV’lere, ihracatın yapıldığı ayda katlanılan genel giderler ile amortismana tabi iktisadi kıymet alımlarına ait KDV’lerden gelen pay ilave edilerek toplam yüklenilen KDV hesaplanacak.

-Bu yüklenilen KDV tutarı, ihracatın yapıldığı ayda yüklenilen/ iade edilecek KDV olarak KDV beyanında gösterilecek.

-İnternet vergi dairesinden iade talebi girilecek ve ihracatın yapıldığı aya ait gerekli listeler internet vergi dairesine yüklenecek.

-Bu işlemden sonra eğer vergi veya SGK borcu varsa, bu iade tutarından bu borçların mahsubu talep edilecek.

-Mahsuplardan sonra kalan iade alacağı nakden talep edilecek.

Eğer nakden iade talebi 5.000 TL’yi aşıyorsa, iade Yeminli Mali Müşavir raporu veya vergi inceleme raporu ile alınabilmektedir.

Bu iade talebinin önceki yıllara ilişkin olarak geriye dönük olarak da talep edilebilmesi mümkündür. Ancak yasal mevzuata göre, 2018 ve önceki yıllar için en geç takip eden beşinci yılın, 2019 ve sonraki yıllar için en geç takip eden  ikinci yılın sonuna kadar iade taleplerinin yapılması gerektiğinden, 2016 ve öncesi yıllar ile 2019 yılı iadelerinin talep hakkının süresi geçmiştir. 2017,2018,2020 ve 2021 yılı iadeleri ise geriye dönük düzeltme verilerek talep edilebilecektir. 

Finansman açısından ihracatçı şirketlerimize önemli bir katkı sağlayan bu haktan yararlanmayı ihmal etmeyelim.

Şirketlerin, ihracat dışındaki bazı işlemleri nedeniyle de KDV iadesi hakkı bulunmakta olup, bunlarla ilgili detayları da önümüzdeki yazılarımıza konu edeceğiz.

Saygılarımızla,